Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

WEERREGELS

WEERBEELD

In deze verzameling weerbeelden staan 28 weersituaties afgebeeld welke elk voor zich staan voor een bijzonder of markant punt die optreden bij weersveranderingen of juist niet. Bij elke situatie wordt een afbeelding met wolkenformaties getoond die het betreffende weerbeeld weergeven. Daarbij staat een beschrijving van de situatie met tips waarop te letten. Verder is er een tabel waarin voor een aantal weerselementen de verwachting, trends en eventuele afwijkingen in het verloop staan opgesomd. Een opmerking is hier op zijn plaats. Bij temperatuur wordt niet alleen altijd de werkelijke temperatuur bedoeld, maar ook vooral de gevoelstemperatuur.

De thumbnails hieronder laten in één oogopslag zien waar u moet zijn bij de onderscheiden wolkenluchten. Volg daar de link naar de betreffende pagina. Eventueel kan hier verder doorgeklikt worden naar de meest waarschijnlijke vervolgsituaties.

Natuurlijk zijn er ook wolkenformaties welke niet zomaar te vatten zijn onder de hiergenoemde voorbeelden. Deze weer wegwijzer behandelt alleen de meest voorkomen voorbeelden van Nederlandse weerbeeld. Toch zijn we van mening dat u aan de hand van deze voorbeelden de meest voorkomende wolkenformaties kunt koppelen aan het heersende weerbeeld en een eigen verwachting kunt opstellen voor de komende uren of volgende dag. Gebruik in de zomer eventueel de regels van P.J. Feteris (uit 1952) voor meer details en nadere beschrijvingen van diverse zomerse weersomstandigheden. Ook is de uitgebeide collectie met meer 150 weerregels van C.A.C. Nell (uit 1942/1946) opgenomen. Verder is het raadzaam om ook onze andere algemene weerregels te bekijken voor aanvullende informatie.

Deze collectie is niet compleet en wordt op onregelmatige tijdstippen uitgebouwd en/of herzien.

DEPRESSIE SITUATIES

In deze groep zijn de wolkenformaties opgenomen in de volgorde welke zichtbaar zijn bij een ideale depressiepassage. Natuurlijk gebeurt het in de praktijk lang niet altijd dat alle situaties de revue voorbij komen. Soms worden cycli ergens halverwege afgebroken omdat bijvoorbeeld de depressie van koers verandert.

01 Straalstroom
02 Warmtefront: Cirrus en cirrostratus
03 Warmtefront: Altostratus banken
04 Warmtefront: Altostratus
05 Warmtefront: Nimbostratus
06 Occlusie passage: Stratocumulus van het slecht weertype
07 Warme sector: Nevel met (nimbo)stratus
08 Warme sector: Stratus, altostratus
09 Koudefront: Altocumulus duplicatus
10 Koudefront passage/'s avonds uitstervende buien in de koude sector
11 Koude sector: Cumulonimbus
12 Koude sector: Cumulus mediocris en Cumulus congestus
13 Trog: Cumulonimbus
   

HOGEDRUK SITUATIES

Hogedruk kenmerkt zich vooral door een stabiel weertype. Maar er zijn ook situaties dat een fraaie stranddag uitloopt in dikke mist of dat een geplande barbeque tot in de provincie Utrecht verpest wordt door opstekende zeewind.

14 Mooi weer met aflandige wind
15 Mooi weer met wind van zee
16 Stratocumulus in de avond
17 Mist of lage stratus
18 Stratocumulus
19 Zeewind
20 Mist op het strand
   

ONWEER SITUATIES

Hier worden de voornaamste onweerskansen weergegeven welke in de zomer kunnen optreden.

21 Altocumulus castellanus
22 Onweerfront: Altocumulus (Chaotische hemel)
23 Onweerfront: Cirrocumulus
24 Onweerfront: Altostratus
25 Onweerfront: Cumulonimbus / Shelfcloud
   

BIJZONDERE SITUATIES

In deze groep komen een aantal weersituaties aan de orde welke niet in de bovenstaande structuur passen.

26 Kustfront: Cumulonimbus
27 Polar Low: Cumulonimbus
28 Vorst aan de grond (nachtvorst)