Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

WEERSTATION VOOR KINDEREN

WINDKRACHT ELF, MEET JE ZELF

Weet je wel dat je het weer ook zelf kunt meten? Eigenlijk is het heel simpel: met lege zuivelpakken kun je zelf een weerstation bouwen en meerdere 'weerverschijnselen' meten. Op deze internetpagina's laten we je zien hoe je zo'n weerstation kunt bouwen en daarmee een hele goede indruk kunt krijgen van het weer.
Verder kun je een logboek bijhouden van je eigen weerstation.

MEET ZELF HET WEER MET... EEN MELKPAK

De ene keer is het een rivier die buiten haar oevers is getreden en voor een overstroming zorgt. De andere keer een windhoos die tenten wegblaast. Of en periode van grote droogte waardoor de boeren moeten sproeien om hun gewassen in leven te houden… het weer: iedereen heeft er elke dag mee te maken.
Omdat het weer zo veel invloed heeft op je leven proberen mensen al eeuwenlang dat weer te meten en te voorspellen. De vele weerspreuken zijn daar nu nog het levende bewijs van. En tegenwoordig hoor je elke dag het weerbericht op de radio, zie je het op de televisie, leest het in krant of op internet. En ook op deze site een eenvoudig voorbeeld om zelf het weer te voorspellen aan de hand van je eigen metingen met zelfgemaakte instrumenten van een melkpak en door te kijken naar de wolken!

HOE KUN JE ZELF HET WEER METEN?

In de herfst van 1999 had Coberco zuivel, nu Friese Vlag, een leuke actie om van melk-, yoghurt- en vlaverpakkingen een aantal weerinstrumenten te maken. Ook de Rijksuniversiteit Groningen deed mee en bedacht een methode om deze instrumenten te kunnen bouwen. Destijds kon je de waarnenimgen inzenden naar het "Verse Feiten Weerteam" aan de RuG. Op de internetpagina's op onze site staat een bewerking van de oorspronkelijke handleiding: "Windkracht elf..., Meet je deze herfst zelf; Een leuk en leerzaam project in het najaar van 1999".
Nog steeds kun je deze instrumenten eenvoudig zelf maken met behulp van zuivelverpakkingen en de instructies op deze internetpagina's (en met gratis bouwmateriaal met gezonde inhoud) om het weer te meten. Dat is leuk en leerzaam. Natuurlijk kun je de gegevens voor jezelf houden, maar nog interessanter wordt het als je de gegevens uitwisselt met je klasgenoten. Op basis van de informatie die jij en vele anderen hebben verzameld kunnen jullie dan weerberichten en een weervoorspelling voor jullie regio samenstellen.

Wat kun je meten met behulp zuivelverpakkingen volgens het Verse Feiten Weer-team?:

De eerste vijf weerverschijnselen kun je heel eenvoudig meten met het weerstation dat je van zuivelpakken kunt bouwen. Hoe? Dat lees je op deze internetpagina's.