Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

WEERSTATION VOOR KINDEREN

LUCHTDRUK

Rondom de aarde ligt een schil van lucht, die honderden kilometers dik is. Alle luchtdeeltjes oefenen een stevige druk op ons lichaam uit. We merken daar niets van, omdat de druk binnen in ons lichaam even groot is en dus 'tegendruk' geeft. Het gewicht van de luchtkolom boven een bepaalde plaats noemen we 'luchtdruk'.
De luchtdruk is niet altijd dezelfde. Het is belangrijk te meten of de lucht-druk hoog of laag is. Dat geeft aan wat voor weer het kan worden. Luchtdeeltjes verplaatsen zich namelijk van hogedruk- naar een lagedruk-gebieden. Dat betekent vaak wind, wolkenvorming en neerslag in het lage-drukgebied.
Voor het meten van de luchtdruk gebruiken we de kunststof zuivelfles, waarin onder andere melk, karnemelk en vla wordt verkocht. Aan de hand van de bouwbeschrijving maak je de ballon-barometer: het instrument om luchtdruk te meten.
Bij lage druk drukt de lucht in de fles harder op de ballon dan de lucht buiten de fles: daardoor daalt het einde van het satéstokje. Bij hoge druk drukt de lucht buiten de fles harder en daardoor stijgt de punt.
Als je de fles nu enkele dagen laat staan, zie je dat de punt omhoog of omlaag is gegaan. Wil je weten welke waarde bij de stand van de punt hoort, dan moet je kijken op de homepage van het KNMI. De waarden worden weergegeven in hectoPascal, vroeger heette dat millibar. Hier kun je het meest nabije weerstation met de luchtdruk uitzoeken bij jouw woonplaats.

WAARNEMING

Als je je eigen gegevens wilt bewaren, vermeld je in het logboek de luchtdruk om 19:00 uur.

HET BOUWEN

Je hebt nodig: een schone, lege kunststof fles zonder dop, een ballon, lijm, een elastiekje en een satéstokje.

  1. Knip de ballon doormidden.
  2. Span de grote helft van de ballon met een elastiekje strak om de fles,zodat die fles helemaal luchtdicht is afgesloten.
  3. Plak het satéstokje bij het stompe uiteinde op het midden van de ballon.
  4. Hang bij het scherpe uiteinde van het stokje een papiertje, waarop je de stand van de punt van het stokje markeert.

Tip: Plaats de fles niet in het zonlicht of dicht bij de kachel of verwarming: door de warmte gaat de lucht uitzetten en meet je de verkeerde luchtdruk.