Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

WEERSTATION VOOR KINDEREN

WINDRICHTING

Wind bestaat uit luchtdeeltjes die een bepaalde kant op gaan: de windrichting. De luchtdeeltjes verplaatsen zich altijd van een hogedruk naar een lage-druk-gebied. Een plat, licht en loszittend voorwerp gaat vanzelf in de wind hangen. Het geeft op eenvoudige wijze de windrichting aan. Denk maar aan een vlag of het windhaantje.

Wist je dat...
de Nederlandse meteoroloog Buys Ballot over de windrichting een belangrijke ontdekking heeft gedaan? Hij ontdekte dat, als gevolg van het feit dat de aarde om haar as draait, de wind op het noordelijk halfrond altijd een afwijking heeft naar rechts en op het zuidelijk halfrond altijd naar links. We noemen dit: de wet van Buys Ballot.
Diezelfde Buys Ballot was trouwens de oprichter van het KNMI.

WAARNEMING

In je logboek vermeld je de windrichting van 19:00 uur.

HET BOUWEN

Ook van een leeg melk of yoghurtpak kun je simpel een windwijzer bouwen. Je hebt nodig: een leeg zuivelpak, een rietje, plakband, een speld en, als je hebt, een kompas.

  1. Vul een pak met water en plak het pak weer dicht met plakband (dichtnieten kan ook).
  2. Knip de vaan uit, en knip hier de twee stippellijnen in.
  3. Knip het rietje door en maak een gleuf aan één kant. Schuif de vaan nu op het rietje.
  4. Prik dan een speld door het zwaartepunt van het rietje en plaats de windvaan vervolgens boven op het met water gevulde pak. Laat de wind maar waaien …

HOE BEPAAL JE HET NOORDEN?

Met de windvaan kun je nu de windrichting bepalen. Je moet wel weten waar het noorden is. Dit kun je op verschillende manieren bepalen.

  1. Je kunt natuurlijk een kompas gebruiken.
  2. Je kunt het noorden ook vaststellen met een gedetailleerde kaart van de omgeving. (bijvoorbeeld stads- of dorps-plattegrond).
  3. De zon komt altijd ongeveer in het oosten op, staat rond de middag op zijn hoogste punt in het zuiden, en gaat in westelijke richting onder. Aan de hand hiervan kun je dus het noorden bepalen (als de zon schijnt tenminste).
  4. Een echte 'padvindersmethode' is de volgende: plaats een stok op het schoolplein. Markeer bijvoorbeeld ieder half uur het eindpunt van de schaduw van de stok. Het verlengde van de stok en de plek waar de schaduw het kortst is, wijst naar het noorden. Want als de schaduw het kortst is, staat de zon op zijn hoogste punt: in het zuiden dus.
  5. Je kunt ook 's avonds de sterren bekijken en de poolster zoeken. Deze staat in het noorden.

Tip: Schrijf op elke zijde van het zuivelpak de richting met een viltstift en zet de N van noorden richting het noorden. Nu weet je altijd wat het noorden is of het oosten, zuiden of westen.