Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

WEERSTATION VOOR KINDEREN

TEMPERATUUR

De laagste temperatuur die ooit is gemeten, was -91.5 graden Celsius en wel bij het Russische poolstation Vostok op de Zuidpool. In Nederland wordt het gelukkig niet zo koud. Sinds 1848 neemt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in De Bilt het weer waar. De koudste temperatuur die het KNMI gemeten heeft in Nederland was -27,4 graden Celsius, op 27 januari 1942 te Winterswijk.
De temperatuur meet je met een thermometer. Deze kun je het beste in de weerhut plaatsen, zodat je de echte luchttemperatuur meet. In zo'n weerhut wordt de stand van de thermometer niet beïnvloed door bijvoorbeeld zonlicht. Met een minimum- en– maximum thermometer kun je iedere dag de hoogste en de laagste temperatuur meten.

WAARNEMING

In je logboek vermeld je de temperatuur van 19:00 uur. Heb je een minimum-en-maximum thermometer, dan vermeld je tevens de laagste en de hoogste temperatuur van de laatste 24 uur.

HET BOUWEN

Met een zuivelpak kun je helaas geen temperaturen meten, maar je kunt er wel heel makkelijk een weerhut van bouwen. Een anderhalf literpak leent zich hiervoor uitstekend, omdat de meeste thermometers hier goed in passen.

  1. Maak aan iedere brede zijde van het pak vier klepjes van vier centimeter hoog. Maak aan de korte zijden ook één of twee klepjes. Verwijder de onderkant.
  2. Bevestig een draad of elastiek aan de thermometer.
  3. Haal het draad of elastiek door de bovenkant van het pak en bevestig deze aan bijvoorbeeld een lucifer.
  4. Door de klepjes open te zetten komt er steeds 'verse' buitenlucht langs je thermometer, terwijl hij steeds in de schaduw blijft hangen.