Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

BODE - URANOGRAPHIA SIVE ASTRORUM DESCRIPTIO

Titel: Uranographia sive astrorum descriptio
Auteur: Bode, Johann Elert
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: Johann Elert Bode / Berlijn / 1801

Uranographia sive astrorum descriptio / (7,9 Mb); via via ETH-Bibliothek (Zwitserland).

Allgemeine Beschreibung und Nachweisung der Gestirne; via Internet Culturale (Italië).

Zie ook Bode 1782

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


De Uranographia sive astrorum descriptio is een atlas op groot formaat en beslaat de gehele sterrenhemel op 20 kaarten. Het is de opvolger van Atlas Coelestis uit 1729 van John Flamsteed. Het is qua formaat de grootste atlas welke ooit gemaakt is met kaarten van 65 x 45 cm. De atlas bevat meer dan 17.000 sterren en vrijwel alle 2.500 nevels welke door William Herschel zijn waargenomen en gecatalogiseerd. De stijl van de figuren is in deze atlas geheel vernieuwd en veel (niet alle) van alle moderne sterrenbeelden welke ooit in andere atlassen verschenen zijn, zijn erin opgenomen. Maar er ontbreken er ook enkele. Bijvoorbeeld de Telescopii Herschelli Minor (Kleine Herschel Telescoop) welke wel in de atlas van Jean Nicolas Fortin uit 1795 staat nam Bode niet over.
In de Uranographia verschenen een viertal nieuwe sterrenbeelden. Geheel in lijn met de verworvenheden uit de 18e eeuw die al eerder als sterrenbeeld door Nicolas-Louis de Lacaille in het midden van die eeuw benoemd werden, zijn dit de Officina Typographica (Drukpers of Drukkerij, kaart 18) en de Globus Aerostaticus (Luchtballon, kaart 16) beiden door Bode's vriend Jerôme Lalande in 1798 voorgesteld, evenals Felis (Kat, kaart 19) in 1799. Bode voegde daar zelf de Machina Electrica (Electrische Generator, kaart 17) aan toe. Zoals wel vaker in die tijd werden de Grote en Kleine Magelhaense Wolk als zelfstandige sterrenbeelden (kaart 20) gezien. Een voorstel van Internationale Astronomische Unie (IAU) in 1964 om deze traditie weer in ere te herstellen werd wel aangenomen, maar werd nimmer populair.
Bij de atlas is in hetzelfde jaar ook een catalogus verschenen: Allgemeine Beschreibung und Nachweisung der Gestirne.

De atlas had een grote invloed op de astronomsiche wereld van de 19e eeuw en veel sterrenbeelden welke anders al in de vergetelheid geraakt zouden zijn doordat deze niet werden opgepakt kregen een tweede kans. Deze werden met het verschijnen van de atlas veelvuldig gebruikt.

KAARTEN

Klik op de afbeelding naar keuze voor een groter formaat.

  Standaard editie Kleuren editie
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20