Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

WEERSTATION

INLEIDING

Zelf het weer in de gaten houden is niet moeilijk, maar het vergt wel enige aandacht om een goede start te kunnen maken. In dit onderdeel zetten we een eenvoudig weerstation op zonder al te veel poespas en waarmee goed te werken valt. Al snel bent u dan weeramateur en veel gevorderde weeramateurs zijn op deze low-budget manier begonnen. Later kunt u altijd nog de stap maken naar meer professionele apparatuur of een semi-professioneel vol automatisch weerstation.

Tip: Mocht het allemaal goed bevallen dan kunt u zich aansluiten bij de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie. U bent dan in goed gezelschap samen met ruim 700 andere weeramateurs in den lande.

Met simpele 'tuincentrum' apparatuur kunt u toch veel pelezier beleven bij het opzetten van een weerstation. Maar laat u zich niet verleiden tot een digitaal station van € 75,00 uit de schappen van bijvoorbeeld een bouwmarkt, want daar krijgt u snel spijt van omdat het niet goed werkt, onnauwkeurig is en snel kapot gaat. Maar haal bij uw tuincentrum een regenmeter, hygrometer, barometer en een minimum/maximum thermometer. Neem gelijk een nestkastje voor vogels mee en loop even bij de apotheek langs voor een maatglas en ouderwetse koortsthermometer. Dus niet zo'n modern apparaat waarmee u de temperatuur via de oren meet. Bij de Hema, Blokker of Marskramer haalt u de kleinste trechter die u tegenkomt en bij een buitensport of campingwinkel een isolerende onderlegger voor een slaapzak. Totaal bent u in de orde van grootte evenveel geld kwijt, maar beleeft driedubbel zoveel plezier aan uw nieuwe hobby.
Van het nestkastje maken we een beschermkap voor de thermometer en hygrometer. Daarvoor is ook de isolerende onderlegger nodig. Het maatglas en het trechterje heeft u nodig bij de regenmeter en de koortsthermometer is nodig om de thermometer te kunnen ijken.

Met het gekochte instrumentarium gaat u de volgende weerselementen meten:

  1. Barometer; luchtdruk.
  2. Hygrometer; relatieve vochtigheid.
  3. Regenmeter; dagelijkse som van neerslag,
  4. Thermometer; dagelijkse minimum en maximum temperatuur,

Als u nu elke dag op hetzelfde tijdstip de apparatuur afleest, dan bouwt u al snel een waardevolle reeks met waarnemingen op. De weeramateurs meten altijd en elke dag om 19:00 MET (wintertijd) of 20:00 MEZT (zomertijd) en noteren dan de waarnemingen. Natuurlijk staat het u vij om andere tijdstippen te kiezen. Maar als u een keuze gemaakt heeft, wijzig deze dan niet meer. Door de te kiezen voor de tijdstippen van de weeramateurs meten heeft u, mocht u besluiten om hiervan lid te worden, gelijk van collega weerstations vergelijkingsmateriaal.

Op de bijgaande pagina's wordt u verteld hoe u met de gekochte waar om moet gaan om optimaal resultaat te bereiken. Om het gemakkelijk te maken hebben we voor u een Excel-spreadsheet gemaakt waarmee u alle berekeningen kunt uitvoeren die besproken worden.

Er is ook een weerstation voor de schoolgaande jeugd. Hier is het de bedoeling dat de kinderen zelf instrumenten bouwen met als basis verpakkingsmateriaal van zuivelproducten. Klik <hier> voor meer informatie.