Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

WEEKEND WEERBERICHT VAN DONDERDAG 20 DEC 2018

U kunt zich ook abonneren op deze weerberichten. Stuur een e-mail met uw verzoek naar Meteo Maarssen en u krijgt vanaf dat moment automatisch alle weerberichten van Meteo Maarssen toegestuurd. Klik <hier> voor uw gratis abonnement. Wij gebruiken alleen uw e-mail contact gegevens en nemen de AVG in acht. Meteo Maarssen verstrekt derhalve ook geen e-mail adressen aan derden voor commerciële doeleinden. Ook ontvangt u geen onnodige reclame of spam van/via Meteo Maarssen. Indien u meent dat wij toch uw privacy geschonden hebben dan kunt hier ons hierop aanspreken of een klacht indienen bij het AVG.

Meteo Maarssen en/of zijn vertegenwoordigers zijn niet verantwoordelijk voor welke schade dan ook ontstaan door gebruik van deze verwachting. Ongeoorloofd gebruik van dit weerbericht, zoals verspreiding in alle vormen van media, is zonder toestemming niet toegestaan.

OVERZICHT

Vrijdag Zaterdag Zondag
nacht dag nacht dag nacht dag
-1°/-3°C 3°/5°C -3°/-5°C

3°/5°C

0°/1°C 7°/9°C

SAMENVATTING

Geheel bewolkt en perioden mete regen of enkele buien bij een meest matige zuidwesten wind. Vooral vrijdag veel regen. Zeer zacht met maximum temperaturen van 10°-13°C. Nachtelijke minima nauwelijks lager.

VOORUITZICHTEN TOT EN MET AANKOMENDE WOENSDAG

Maandag nog regen, daarna overgang naar droog, bewolkt en iets minder zacht weer.

UITGEBREID WEERBERICHT

Het komende weekend hebben we in onze regio vooral te maken met overtrekkende fronten van depressies wat inhoud dat er van tijd tot tijd regen valt. De zuidwestenwind voert daarbij zeer zachte lucht aan. Rond Kerstdagen krijgt een hogedruk gebied ten zuiden of of zuidwesten van ons land de overhand en dat betekent dat het droger gaat worden en ook een weinig minder zacht als de wind wat meer naar het westen gaat draaien. Van winterweer in de betekenis van vorst en sneeuw is dan tot in de eerste week van januari geen sprake, omdat het weerbeeld naar verwachting vanaf de Kerstdagen lange tijd ongewijzigd blijft: Droog en meest zwaar bewolkt met temperaturen die op de meeste dagen steeds boven de normale waarden van het jaar uitkomen.

Een lage drukgebied boven het zuiden van Ierland trekt het komende etmaal naar het Noordzee gebied en vervolgt zijn weg via ons land naar het oosten. In de loop van donderdagavond begint het op veel plaatsen al te regenen en met name vrijdag overdag wordt een natte dag met een flinke bak regen: 10 tot 20 mm. Het wordt zacht met maxima tot in de dubbele cijfers. De wind ruimt van het zuiden naar het zuidwesten en is meest matig van sterkte.
Ook zaterdag heeft de bewolking de overhand en kunnen er een paar buien vallen. De nacht naar zondag lijkt tijdelijk even wat droger te gaan verlopen, maar later op de zondag neemt de neerslagkans weer toe bij het overtrekken van een nieuwe depressie die vooral op maandag lokaal weer voor een flinke hoeveelheid regen kan gaan zorgen.
Vanaf Eerste Kerstdag lijkt het weerbeeld te gaan veranderen als een hogedrukgebied boven Zuid-Europa meer invloed gaat krijgen op het weer. Het Noordzee gebied blijft daarbij aan de noordelijk flank het het hoog en dat betekent een aanhoudende aanvoer van zachte lucht met veel bewolking. De temperatuur daalt daarbij wel iets tot waarden meest tussen de 5°-10°C, wat aan de zachte is voor de tijd van het jaar.
Ook de rest van het jaar verandert er dan nauwelijks iets aan het weerbeeld omdat het hoog langere tijd zijn stempel op het weer drukt: Waarschijnlijk tot ver in de eerste week van januari blijft het droog, meestal zwaar bewolkt en vrij zacht. Tijdens een spaarzame opklaring in de nacht of vroege ochtend kan er dan lokaal ook mist optreden.

UV-INDEX

De UV-index geeft de zonkracht in UV-straling aan. De zonkracht is sterker naarmate deze hoger aan de hemel staat, zoals in de zomer, maar geldt voor alle jaargetijden! De UV-index is een maat die aangeeft hoelang u kunt zonnen, of in de volle zon kunt verblijven voordat u verbrand of beter een zonnebril kunt dragen. Vooral bij hogere UV-waarden is het ook raadzaam om een zonnebril te gebruiken. Zo kunt u op hogere leeftijd voorkomen dat u staar ontwikkelt. Schade door UV-straling aan uw ogen bouwt zich gedurende uw leven op en wordt niet hersteld.
De index geldt voor een normale huid. Heeft u een gevoelige huid, houdt daar dan rekening mee. Waarschuwingen worden uitgegeven voor zonkracht 5 en hoger bij flinke opklaringen.

LET OP BIJ HOGE ZONKRACHT!
OVERMATIG ZONNEN KAN VROEGE VEROUDERING VAN DE HUID EN HUIDKANKER VEROORZAKEN EN
HET NIET DRAGEN VAN EEN ZONNEBRIL KAN LEIDEN TOT STAAR OP HOGERE LEEFTIJD.

Zonkracht Omschrijving Roodverkleuring huid na x minuten Huid verbrand
≤2 vrijwel geen 100 - 50  
3 zwak 35 - 30
4 zwak 30 - 25
5 matig 25 - 20 let op
6 matig 20 - 15 gemakkelijk
7 - 8 sterk 15 - 10 snel
≥9 zeer sterk <10 zeer snel

Vrijdag: geen waarschuwing.
Zaterdag: geen waarschuwing.
Zondag: geen waarschuwing.
Actuele zonkracht te Bilthoven

METEOGRAM

De verwachting wordt opgesteld met het WXsim model. De output (meteogram) laat voor de komende dagen de grafische verwachting zien.

Bovenste deel
Datum (wit), minimum temperatuur (blauw), maximum temperatuur (rood).
temperature: Dagelijkse curve van de temperatuur; geel  
dew point: Dagelijkse curve van het dauwpunt; paars.
25 mps: Windrichting en kracht worden met balletjes en stokjes weergegeven in m/s; rood
Vorstgrens, aangegeven in meters boven zeeniveau; blauw.
rain: Regenkans. (groene lijnen in de gele curve).

Verder is de hoeveelheid zonnestraling aangegeven in Wh/m2 en het aantal mm neerslag.

Onderste deel
sun alt: Dagelijkse gang van de zon; geel
% cld cover: Gemiddelde bewolkingsgraad aan de hemel; paars
sea lvl press: Luchtdruk op zeeniveau; blauw
zonkracht: blauw-groen
sneeuwhoogte: rood


 

WEERKAARTEN EN SATELLIETFOTO'S

Analyses en weerkaarten hebben betrekking op de situatie van donderdag 00:00 UT. Fronten: warmtefront; koudefront; occlusie; stationair front; trog in zwart. De weerkaarten worden geplot op satellietfoto's van Meteosat 8 en van valse kleuren voorzien om de koude wolkentoppen aan te geven.

Onderstaand de temperatuurlijn welke gebruikt wordt voor de infrarood satellietfoto's.

Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met weerkaart;
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 850 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 1,5 km.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 500 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 5 km.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 300 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 10 km.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 100 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 15 km.
Waterdamp kanaal Meteosat satellietfoto, met weerkaart;
Visueel kanaal Meteosat satellietfoto, met weerkaart;
Actuele Meteosatfoto's van Meteo Maarssen (met archief van 7 dagen)
Sneeuwdek en zee-ijskaart in West Europa en Atlantische Oceaan.
Toelichting weerkaarten.
   
 

VERWACHTINGSKAARTEN

 

Bijgaande kaarten zijn geldig voor 12 UTC op de aangegeven dag. De kaarten bestaan uit een samengestelde compositie van de wolken- en neerslagkaarten van de Duitse Wetterzentrale; gebaseerd op de GFS-run van 00Z afgelopen donderdagnacht. Grijstinten op de kaarten stellen de wolken voor. Daarbij geldt: des te lichter de tint des te meer wolken er zijn. Zwart is nagenoeg wolkenloos. Neerslag die uit de wolken valt is gekleurd aangegeven van licht groen via blauw naar paars. Licht groen is weinig neerslag en paars is veel neerslag. De neerslag wordt weergegeven als de totale som van de voorafgaande 6 uur. De animatie laat met stappen van 6 uur het weerverloop zien tot zondagavond 24 hr.EXTREMEN DE BILT

 
Voor elke dag van het jaar zijn records te melden. De belangrijkste dagrecords (extremen) over het tijdvak 1901-2005 voor het komende weekend staan hiernaast. De gegevens zijn afkomstig van het KNMI. Door wisseling in de opstelling van sommige instrumenten zijn niet alle waarden op dezelfde wijze gemeten en vooral de windmetingen zijn daardoor niet homogeen.

OPKOMST ZON EN MAAN

Zon en maan (op zaterdag)

  OP ONDER

Zon

08:47 hr

16:30 hr

Maan

16:36 hr

08:06 hr

Maanstand

99% wassend.
22/12 - 18:48 hr VM

Tijden in MET;
tenzij anders aangegeven.

Zon, maan en planeten in 2018/19

WEERSPREUKEN DEZE MAAND

SEIZOENSVERWACHTING

Hieronder volgen twee kaarten van de Britse weerdienst met een verwachting voor de afwijking van de temperatuur en de neerslag voor de komende drie maanden. Beiden geven aan de hoe groot de kans is dat de temperatuur of de neerslagsom boven normaal is. Door de kansen om te draaien is ook bekend hoe groot de kans is dat beide parameters beneden normaal uitkomen. Dus 80% kans op boven normale temperaturen is 20% kans op beneden normale temperaturen. Is de kans op een natte periode 40%, dan is de kans op een droge periode .....%

Het gaat hierbij om de gemiddelde verwachte afwijking. Warmere en koudere dagen wisselen elkaar af, evenals drogere en nattere perioden. Ook zegt het niks over de effectieve afwijkingen. Zo kan het bijvoorbeeld 0,5°C te warm worden, maar ook ook evengoed 2°C. Bovendien zijn het verwachtingen welke geheel anders kunnen uitpakken. Een te warme prognoze kan evengoed uitmonden in een werkelijk te koud weertype. Dat is de grilligheid van ons klimaat.