U kunt zich ook abonneren op deze weerberichten. Stuur een e-mail met uw verzoek naar Meteo Maarssen en u krijgt vanaf dat moment automatisch alle weerberichten van Meteo Maarssen toegestuurd. Klik <hier> voor uw gratis abonnement. Wij gebruiken alleen uw e-mail contact gegevens en nemen de AVG in acht. Meteo Maarssen verstrekt derhalve ook geen e-mail adressen aan derden voor commerciële doeleinden. Ook ontvangt u geen onnodige reclame of spam van/via Meteo Maarssen. Indien u meent dat wij toch uw privacy geschonden hebben dan kunt hier ons hierop aanspreken of een klacht indienen bij het AVG.
Meteo Maarssen en/of zijn vertegenwoordigers zijn niet verantwoordelijk voor welke schade dan ook ontstaan door gebruik van deze verwachting. Ongeoorloofd gebruik van dit weerbericht, zoals verspreiding in alle vormen van media, is zonder toestemming niet toegestaan.
OVERZICHT
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
nacht
dag
nacht
dag
nacht
dag
13°/15°C
22°/24°C
11°/13°C
21°/23°C
10°/12°C
17°/19°C
SAMENVATTING
Vrijdag nog droog en vrij warm met maxima tot omstreeks 23°C en flink wat zon bij een zwakke tot matige westelijke wind. Zaterdag toenemend bewolkt met vanaf de vroege middag een oplopende kans op een enkele bui. In de ochtend is het nog aangenaam met omstreeks 22°C, later op de dag afkoelend bij een in kracht aanwakkerende naar noordwest ruimende wind. Zondag wisselend bewolkt met kans op een bui. Bij een matige noordwestenwind liggende de maxima op omstreeks 18°C.
VOORUITZICHTEN TOT EN MET AANKOMENDE WOENSDAG
Licht wisselvallig en koel met maximum temperaturen meest ruim onder de 20°C.
UITGEBREID WEERBERICHT
Ten westen van Ierland bevindt zich een hogedrukgebied welke boven Centraal en Zuid Europa een meest oostelijke luchtsroming in stand houd waarmee aanhouden warme lucht van oost Europa naar Frankrijk gevoerd wordt. De lucht wordt onderweg ook nog eens extra opgewarmd waardoor er in Frankrijk een uitzonderlijke hittegolf optreedt. Ons land bevindt zich aan oostelijke flank van de hoog en daarme wordt met een noordelijke tot noordwestelijke luchtstroom koelere lucht vanaf de Noordzee het land opgestuurd.
Op vrijdag trekt het hoog zich wat terug richting de Azoren. Het noorden van ons land blijft daarbij in de wat koelere lucht, maar in het zuidelijke deel van ons land
dringt de warmere lucht wat op. In onze provincie blijft er een meest zwakke tot matige westelijke wind staan en weet de temperatuur bij flink wat zon tot omstreeks 23°C op te lopen. Ondertussen ontstaat er tussen Schotland en IJsland een depressie die zaterdag boven de Oostzee aankomt. Diens koudefront dringt zaterdagmiddag vanuit het noorden het land binnen met een toemende kans op een enkele bui. Zaterdag ochtend loopt temperatuur aanvankelijk nog op tot zo'n 22°C, maar de bewolking neemt op de nadering van het front wel toe. Bij de passage van het front in de middag gaat ook de temperatuur dalen en komt dan op zondagmiddag op nog slechts 18°C uit. De wind trekt vanaf de zaterdagmiddag aan uit het noorwesten.
Na het weekend blijft de wind tot het midden van de week uit het noordwesten waaien en is het aanhoudend licht wisselvallig.
UV-INDEX
De UV-index geeft de zonkracht in UV-straling aan. De zonkracht is sterker naarmate deze hoger aan de hemel staat, zoals in de zomer, maar geldt voor alle jaargetijden! De UV-index is een maat die aangeeft hoelang u kunt zonnen, of in de volle zon kunt verblijven voordat u verbrand of beter een zonnebril kunt dragen.
Vooral bij hogere UV-waarden is het ook raadzaam om een zonnebril te gebruiken. Zo kunt u op hogere leeftijd voorkomen dat u staar ontwikkelt. Schade door UV-straling aan uw ogen bouwt zich gedurende uw leven op en wordt niet hersteld.
De index geldt voor een normale huid. Heeft u een gevoelige huid, houdt daar dan rekening mee. Waarschuwingen worden uitgegeven voor zonkracht 5 en hoger bij flinke opklaringen.
LET OP BIJ HOGE ZONKRACHT!
OVERMATIG ZONNEN KAN VROEGE VEROUDERING VAN DE HUID EN HUIDKANKER VEROORZAKEN EN
HET NIET DRAGEN VAN EEN ZONNEBRIL KAN LEIDEN TOT STAAR OP HOGERE LEEFTIJD.
De verwachting wordt opgesteld met het WXsim model. De output (meteogram) laat voor de komende dagen de grafische verwachting zien.
Bovenste deel
Datum (wit), minimum temperatuur (blauw), maximum temperatuur (rood).
temperature: Dagelijkse curve van de temperatuur; geel
dew point: Dagelijkse curve van het dauwpunt; paars.
25 mps: Windrichting en kracht worden met balletjes en stokjes weergegeven in m/s; rood
Vorstgrens, aangegeven in meters boven zeeniveau; blauw.
rain: Regenkans. (groene lijnen in de gele curve).
Verder is de hoeveelheid zonnestraling aangegeven in Wh/m2 en het aantal mm neerslag.
Onderste deel
sun alt: Dagelijkse gang van de zon; geel
% cld cover: Gemiddelde bewolkingsgraad aan de hemel; paars
sea lvl press: Luchtdruk op zeeniveau; blauw
zonkracht: blauw-groen
sneeuwhoogte: rood
WEERKAARTEN EN SATELLIETFOTO'S
Analyses en weerkaarten hebben betrekking op de situatie van donderdag 00:00 UT.
Fronten: warmtefront; koudefront; occlusie; stationair front; trog in zwart. De weerkaarten worden geplot op satellietfoto's van Meteosat 8 en van valse kleuren voorzien om de koude wolkentoppen aan te geven.
Onderstaand de temperatuurlijn welke gebruikt wordt voor de infrarood satellietfoto's.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met weerkaart;
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 850 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 1,5 km.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 500 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 5 km.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 300 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 10 km.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 100 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 15 km.
Waterdamp kanaal Meteosat satellietfoto, met weerkaart;
Visueel kanaal Meteosat satellietfoto, met weerkaart;
Actuele Meteosatfoto's van Meteo Maarssen (met archief van 7 dagen)
Sneeuwdek en zee-ijskaart in West Europa en Atlantische Oceaan.
Toelichting weerkaarten.
VERWACHTINGSKAARTEN
Bijgaande kaarten zijn geldig voor 12 UTC op de aangegeven dag. De kaarten bestaan uit een samengestelde compositie van de wolken- en neerslagkaarten van de Duitse Wetterzentrale; gebaseerd op de GFS-run van 00Z afgelopen donderdagnacht. Grijstinten op de kaarten stellen de wolken voor. Daarbij geldt: des te lichter de tint des te meer wolken er zijn. Zwart is nagenoeg wolkenloos. Neerslag die uit de wolken valt is gekleurd aangegeven van licht groen via blauw naar paars. Licht groen is weinig neerslag en paars is veel neerslag. De neerslag wordt weergegeven als de totale som van de voorafgaande 6 uur. De animatie laat met stappen van 6 uur het weerverloop zien tot zondagavond 24 hr.
EXTREMEN DE BILT
Voor elke dag van het jaar zijn records te melden. De belangrijkste dagrecords (extremen) over het tijdvak 1901-2005 voor het komende weekend staan hiernaast. De gegevens zijn afkomstig van het KNMI. Door wisseling in de opstelling van sommige instrumenten zijn niet alle waarden op dezelfde wijze gemeten en vooral de windmetingen zijn daardoor niet homogeen.
OPKOMST ZON EN MAAN
Zon en maan (op zaterdag)
OP
ONDER
Zon
05:26 hr
22:02 hr
Maan
09:51 hr
23:38 hr
Maanstand
14% wassend.
09/07 - 12:54 hr EK
Tijden in MZET;
tenzij anders aangegeven.
Zon, maan en planeten in 2019
WEERSPREUKEN DEZE MAAND
SEIZOENSVERWACHTING
Hieronder volgen twee kaarten van de Britse weerdienst met een verwachting voor de afwijking van de temperatuur en de neerslag voor de komende drie maanden. Beiden geven aan de hoe groot de kans is dat de temperatuur of de neerslagsom boven normaal is. Door de kansen om te draaien is ook bekend hoe groot de kans is dat beide parameters beneden normaal uitkomen. Dus 80% kans op boven normale temperaturen is 20% kans op beneden normale temperaturen. Is de kans op een natte periode 40%, dan is de kans op een droge periode .....%
Het gaat hierbij om de gemiddelde verwachte afwijking. Warmere en koudere dagen wisselen elkaar af, evenals drogere en nattere perioden. Ook zegt het niks over de effectieve afwijkingen. Zo kan het bijvoorbeeld 0,5°C te warm worden, maar ook ook evengoed 2°C. Bovendien zijn het verwachtingen welke geheel anders kunnen uitpakken. Een te warme prognoze kan evengoed uitmonden in een werkelijk te koud weertype. Dat is de grilligheid van ons klimaat.