Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

WEEKEND WEERBERICHT VAN DONDERDAG 13 DEC 2018

U kunt zich ook abonneren op deze weerberichten. Stuur een e-mail met uw verzoek naar Meteo Maarssen en u krijgt vanaf dat moment automatisch alle weerberichten van Meteo Maarssen toegestuurd. Klik <hier> voor uw gratis abonnement. Wij gebruiken alleen uw e-mail contact gegevens en nemen de AVG in acht. Meteo Maarssen verstrekt derhalve ook geen e-mail adressen aan derden voor commerciële doeleinden. Ook ontvangt u geen onnodige reclame of spam van/via Meteo Maarssen. Indien u meent dat wij toch uw privacy geschonden hebben dan kunt hier ons hierop aanspreken of een klacht indienen bij het AVG.

Meteo Maarssen en/of zijn vertegenwoordigers zijn niet verantwoordelijk voor welke schade dan ook ontstaan door gebruik van deze verwachting. Ongeoorloofd gebruik van dit weerbericht, zoals verspreiding in alle vormen van media, is zonder toestemming niet toegestaan.

OVERZICHT

Vrijdag Zaterdag Zondag
nacht dag nacht dag nacht dag
-1°/-3°C 3°/5°C -3°/-5°C

3°/5°C

0°/1°C 7°/9°C

SAMENVATTING

Vrijdag wolkenvelden en op de meeste plaatsen droog. Zaterdag toenemend bewolkt en de loop van de nacht naar zondag en zondag overdag kans op regen, mogelijk vooraf gegaan door wat natte sneeuw. Middagtemperaturen vrijdag en zaterdag rond 3 tot 5°C en 's nachts meest lichte vorst. Zondag oplopende middagtemperaturen tot omstreeks 8°C. De wind is aanvankelijk oost, maar ruimt zaterdag en zondag steeds verder naar het zuidwesten en blijft meest matig van sterkte.

VOORUITZICHTEN TOT EN MET AANKOMENDE WOENSDAG

Wisselvallig en zacht.

UITGEBREID WEERBERICHT

Een hogedrukgebied boven Scandinavië voert met oostelijke winden aanvankelijke koude lucht aan waarin het 's nachts op uitgebreide schaal tot lichte vorst komt en de temperaturen overdag enkele graden boven het vriespunt liggen. Boven de Atlantische Oceaan ligt een diepe depressie welke langzaam richting Europa trekt en vanaf zondag met voor aanmerkelijk zachter weer gaat zorgen.

Vrijdag is het wisselend bewolkt en start de dag koud met licht vriezend weer met minimum temperaturen van omstreeks -2°C. In de loop van de middag loopt de middagtemperatuur op tot rond de 3 tot 5°C. Tussen de wolkenvelden door schijnt ook de zon af en toe. De wind komt uit het oosten en is met 3 Bf matig van sterkte.
Ook in de nacht naar zaterdag viest het licht en overdag loopt de temperatuur weer op tot rond de 4°C. Op de nadering van een frontaal systeem neemt vanuit het zuidwesten en westen de bewolking geleidelijk toe en de wind ruimt ook wat meer naar het zuidoosten.
In de nacht naar zondag bereikt het front ons land gaat het regenen, mogelijk lokaal even vooraf gegaan door wat natte sneeuw. De temperatuur loopt daarbij verder op tot zo'n 8°C op zondag en de wind is dan verder gedraaid naar het zuidwesten.

Met een zuidwesten wind wordt voorlopig aanhoudend zachte lucht aangevoer en daarin lijkt tot en met Kerstmis geen verandering in te komen. Dat betekent een zacht, grijs en van tijd tot tijd regenachtig weertype.

UV-INDEX

De UV-index geeft de zonkracht in UV-straling aan. De zonkracht is sterker naarmate deze hoger aan de hemel staat, zoals in de zomer, maar geldt voor alle jaargetijden! De UV-index is een maat die aangeeft hoelang u kunt zonnen, of in de volle zon kunt verblijven voordat u verbrand of beter een zonnebril kunt dragen. Vooral bij hogere UV-waarden is het ook raadzaam om een zonnebril te gebruiken. Zo kunt u op hogere leeftijd voorkomen dat u staar ontwikkelt. Schade door UV-straling aan uw ogen bouwt zich gedurende uw leven op en wordt niet hersteld.
De index geldt voor een normale huid. Heeft u een gevoelige huid, houdt daar dan rekening mee. Waarschuwingen worden uitgegeven voor zonkracht 5 en hoger bij flinke opklaringen.

LET OP BIJ HOGE ZONKRACHT!
OVERMATIG ZONNEN KAN VROEGE VEROUDERING VAN DE HUID EN HUIDKANKER VEROORZAKEN EN
HET NIET DRAGEN VAN EEN ZONNEBRIL KAN LEIDEN TOT STAAR OP HOGERE LEEFTIJD.

Zonkracht Omschrijving Roodverkleuring huid na x minuten Huid verbrand
≤2 vrijwel geen 100 - 50  
3 zwak 35 - 30
4 zwak 30 - 25
5 matig 25 - 20 let op
6 matig 20 - 15 gemakkelijk
7 - 8 sterk 15 - 10 snel
≥9 zeer sterk <10 zeer snel

Vrijdag: geen waarschuwing.
Zaterdag: geen waarschuwing.
Zondag: geen waarschuwing.
Actuele zonkracht te Bilthoven

METEOGRAM

De verwachting wordt opgesteld met het WXsim model. De output (meteogram) laat voor de komende dagen de grafische verwachting zien.

Bovenste deel
Datum (wit), minimum temperatuur (blauw), maximum temperatuur (rood).
temperature: Dagelijkse curve van de temperatuur; geel  
dew point: Dagelijkse curve van het dauwpunt; paars.
25 mps: Windrichting en kracht worden met balletjes en stokjes weergegeven in m/s; rood
Vorstgrens, aangegeven in meters boven zeeniveau; blauw.
rain: Regenkans. (groene lijnen in de gele curve).

Verder is de hoeveelheid zonnestraling aangegeven in Wh/m2 en het aantal mm neerslag.

Onderste deel
sun alt: Dagelijkse gang van de zon; geel
% cld cover: Gemiddelde bewolkingsgraad aan de hemel; paars
sea lvl press: Luchtdruk op zeeniveau; blauw
zonkracht: blauw-groen
sneeuwhoogte: rood


 

WEERKAARTEN EN SATELLIETFOTO'S

Analyses en weerkaarten hebben betrekking op de situatie van donderdag 00:00 UT. Fronten: warmtefront; koudefront; occlusie; stationair front; trog in zwart. De weerkaarten worden geplot op satellietfoto's van Meteosat 8 en van valse kleuren voorzien om de koude wolkentoppen aan te geven.

Onderstaand de temperatuurlijn welke gebruikt wordt voor de infrarood satellietfoto's.

Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met weerkaart;
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 850 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 1,5 km.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 500 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 5 km.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 300 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 10 km.
Infrarood kanaal Meteosat satellietfoto met 100 hPa weerkaart;
Weerkaart op het niveau van ongeveer 15 km.
Waterdamp kanaal Meteosat satellietfoto, met weerkaart;
Visueel kanaal Meteosat satellietfoto, met weerkaart;
Actuele Meteosatfoto's van Meteo Maarssen (met archief van 7 dagen)
Sneeuwdek en zee-ijskaart in West Europa en Atlantische Oceaan.
Toelichting weerkaarten.
   
 

VERWACHTINGSKAARTEN

 

Bijgaande kaarten zijn geldig voor 12 UTC op de aangegeven dag. De kaarten bestaan uit een samengestelde compositie van de wolken- en neerslagkaarten van de Duitse Wetterzentrale; gebaseerd op de GFS-run van 00Z afgelopen donderdagnacht. Grijstinten op de kaarten stellen de wolken voor. Daarbij geldt: des te lichter de tint des te meer wolken er zijn. Zwart is nagenoeg wolkenloos. Neerslag die uit de wolken valt is gekleurd aangegeven van licht groen via blauw naar paars. Licht groen is weinig neerslag en paars is veel neerslag. De neerslag wordt weergegeven als de totale som van de voorafgaande 6 uur. De animatie laat met stappen van 6 uur het weerverloop zien tot zondagavond 24 hr.EXTREMEN DE BILT

 
Voor elke dag van het jaar zijn records te melden. De belangrijkste dagrecords (extremen) over het tijdvak 1901-2005 voor het komende weekend staan hiernaast. De gegevens zijn afkomstig van het KNMI. Door wisseling in de opstelling van sommige instrumenten zijn niet alle waarden op dezelfde wijze gemeten en vooral de windmetingen zijn daardoor niet homogeen.

OPKOMST ZON EN MAAN

Zon en maan (op zaterdag)

  OP ONDER

Zon

08:42 hr

16:28 hr

Maan

13:22 hr

xx:xx hr

Maanstand

45% wassend.
15/12 - 12:49 hr EK

Tijden in MET;
tenzij anders aangegeven.

Zon, maan en planeten in 2018/19

WEERSPREUKEN DEZE MAAND

SEIZOENSVERWACHTING

Hieronder volgen twee kaarten van de Britse weerdienst met een verwachting voor de afwijking van de temperatuur en de neerslag voor de komende drie maanden. Beiden geven aan de hoe groot de kans is dat de temperatuur of de neerslagsom boven normaal is. Door de kansen om te draaien is ook bekend hoe groot de kans is dat beide parameters beneden normaal uitkomen. Dus 80% kans op boven normale temperaturen is 20% kans op beneden normale temperaturen. Is de kans op een natte periode 40%, dan is de kans op een droge periode .....%

Het gaat hierbij om de gemiddelde verwachte afwijking. Warmere en koudere dagen wisselen elkaar af, evenals drogere en nattere perioden. Ook zegt het niks over de effectieve afwijkingen. Zo kan het bijvoorbeeld 0,5°C te warm worden, maar ook ook evengoed 2°C. Bovendien zijn het verwachtingen welke geheel anders kunnen uitpakken. Een te warme prognoze kan evengoed uitmonden in een werkelijk te koud weertype. Dat is de grilligheid van ons klimaat.