Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

BURRITT - ATLAS, DESIGNED TO ILLUSTRATE THE GEOGRAPHY OF THE HEAVENS

Titel: Atlas, designed to illustrate the geography of the heavens
Auteur: Burritt, Elijah Hinsdale
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: F.J. Huntington / New York / 1835

Atlas, designed to illustrate the geography of the heavens; via David Rumsey Map Collection (USA).

Titel: The geography of the heavens and class-book of astronomy
Auteur: Burritt, Elijah Hinsdale
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: F.J. Huntington / New York / 1849

The geography of the heavens and class-book of astronomy; via Internet Archive (USA).

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


De vergeten astronoom, zo wordt Elijah Hinsdale Burritt ook wel genoemd. Hij werd geboren op 20 april 1794 in New Britain, Connecticut (USA) en overleed op 3 januari 1838 in Galveston, Texas (USA).

Het belangrijkste werk van Burritt was de Atlas, designed to illustrate the geography of the heavens, waarvan de eerste editie in 1833 verscheen. Voor zover bekend verschenen er tot 1867 tien telkens bijgewerkte herdrukken met een totale oplage van meer dan 300.000 exemplaren. In de atlas staan zeven kaarten van de sterrenhemel; twee van de polaire regio's, vier detailkaarten per seizoen en een kaart in Mercatorprojectie van 75°N tot 70°S. Op de kaart in Mercatorprojectie staat voor elke dag in het jaar de plaats van de zon aangegeven. Sterren gaan tot de zesde magnitude, dus in princiepe alle die met het blote oog zichtbaar zijn. Ook in deze atlas worden de laatste toegevoegde sterrenbeelden van Alexander Jamieson weergegeven.
Bij de atlas hoort een werkboek: The geography of the heavens and class-book of astronomy, waarin veel wordt uitgelegd en met opdrachten voor leerlingen. Beide uitgaven waren schoolboeken.

De Atlas, designed to illustrate the geography of the heavens markeert het begin van het einde van lange traditie welke begon met Johann Elert Bayer in 1603, waarbij de sterrenbeelden weergegeven werden middels fraaie gravures. Vanaf dit punt werden de referentie sterrenatlassen en globes steeds zakelijker. De gravures van sterrenbeelden werden steeds meer bijzaak en verdwenen uiteindelijk later in 19e eeuw.

KAARTEN

Klik op de afbeelding naar keuze voor een groter formaat.

Editie 1835

01

02

03
     

04

05

06
     

07