Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

HEILIGENKALENDER

MARGARETHA VAN SCHOTLAND
(1045-1093)

10 jun

Voor de afwisseling maar weer eens prinses, die voor de armen kiest. Als je je een beetje verdiept in de Heiligen is het vaak meer van hetzelfde. Het rijke hofleven een schop geven en je inzetten voor de hulpbehoeftige. Waar de heer van het huis zich inzet voor de politiek doet de vrouw dat voor liefdadigheid. Standaard verhalen van 13 in een dozijn, zoals u er op deze home-page meer vinden kunt.
En dat geldt ook voor Margaretha van Schotland. Geboren in ballingschap te Hongarije, mocht zij op 12 jarige leeftijd naar het Engelse hof komen om daar haar opleiding te genieten. Maar door invallen van Willem de Veroveraar moest Margaretha weer op de vlucht en haar boot bracht haar met een zuiderstorm naar Schotland. Hier trouwde ze met koning Malcolm III.
Aan het hof leidde ze een godsdienstig leven, maar ook weer niet buiten alle proporties. Voor tijden van hongersnoden werden onder haar bezielende leiding voedselvoorraden aangelegd en werden er gaarkeuken ingericht waar ze zelf ook werkte. Ze zorgde dat de medische stand een opkikker kreeg door doktoren naar Schotland te halen en dwong kloosters om schoolklassen te openen. Voorst trachtte Margaretha met succes via synodes hervormingen door te voeren in de Schotse kerkgemeenschap en kon ze de banken van lening tot inkeer brengen om geen woekerwinsten te vragen.
Op haar ziekbed vernam Margaretha dat haar echtgenoot op het slagveld, samen met één van haar zoons, was overleden. Dit was net te veel voor haar en ging heen. Margaretha was een heldin voor de Schotten.

Margaretha is één van de vele regenheiligen in de zomer. Er bestaat dan ook volksverhaal over Margaretha, waarin we leren waarom het zes weken regent, als het op haar naamdag regent.