Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

SOFTWARE

INLEIDING

De weeramateur hoeft allang niet meer alleen afhankelijk te zijn van vluchtige weerberichten op RTV of in de krant. Sinds de computer zijn intrede gedaan heeft en het internet tot volle wasdom gekomen is heeft ook de liefhebber nu alle gelegenheid om zelf aan de slag te gaan met ruwe data, het manipuleren van satellietfoto's of het plotten van professionele weerkaarten. Hieronder volgt een selectie van programma's die ik gebruik voor het uitoefenen van deze hobby.

Alle software op deze pagina bestaat uit freeware of shareware. Freeware is gratis. Bij shareware heeft u vaak of een volledig programma, maar kunt u deze slechts beperkte tijd gebruiken, of zijn niet alle opties zijn toegankelijk. In dit geval kunt u licentie verkrijgen door een doorgaans schappelijke bijdrage te betalen aan de auteur, zodat deze in staat wordt gesteld om nieuwe verbeteringen aan te brengen. Veel van de selectie op deze pagina is ook in gebruik bij Meteo Maarssen. Demoversies van shareware kunnen hier gedownload worden. Veel programma's worden gecomprimeerd aangeboden. Dat wil zeggen u moet het "uitpakken" voordat u het kunt gebruiken. Vaak wordt hiervoor WinZip gebruikt.

  • Voorwaarden voor gebruik van deze pagina staan op de disclaimer.
  • De software op deze pagina wordt aangeboden zonder enige hulp of begeleiding voor gebruik. Meteo Maarssen verkoopt geen software. Voor aanschaf, hulp of registratie verzoek ik u zich daarom te wenden tot de leverancier.
  • Meteorologische software op deze pagina worden u doorgaans aangeboden in samenwerking met de auteurs/producenten/leveranciers.
  • Sommige programma's of programma onderdelen vereisen speciale software zoals viewers en unzippers.
  • Al onze aangeboden software is vrij van alle vormen van virussen, spyware of andere schadelijke componenten.
  • Sommige downloadmanagers en acceleratoren veroorzaken toegangsproblemen bij het downloadproces, waarbij u onder meer om een wachtwoord gevraagd wordt, ongevraagde spam of spyware wordt geïnstalleerd of andere virusgevoelige programma's worden meegeleverd. Uitdrukkelijk wordt hier nog eens vermeld dat wij geen enkele aansprakelijk hebben ten aanzien van onvoorzichtig gebruik van om het even welk programma/software dan ook die schade kan toebrengen aan uw PC. Zie verder onze disclaimer.
    Mocht u ook van deze (download)problemen ondervinden bij het gebruik van deze pagina in combinatie met een downloadmanager, dan verzoek ik u de deze manager/accelator tijdelijk uit te schakelen. Deze problemen liggen buiten ons bereik en worden door de managers/acceleratoren veroorzaakt.
  • Desgewenst kunnen de aangeboden programma's (tot 5 Mb) ook als attachment/bijlage verzonden verzonden naar het e-mail adres van uw keuze.

BESTELLEN VAN VERZAMEL CD-ROM

Alle software op deze pagina wordt ook aangeboden op CD-Rom. De CD-Rom bevat meer software dan op deze pagina aangeboden wordt. U kunt deze CD-Rom bestellen door 25,00 Euro per CD-Rom over te maken op banknummer 30.46.86.077 t.n.v. Ton Lindemann te Maarssen. Internationaal alleen met postwissel en vrij van kosten voor Meteo Maarssen. Stuur gelijktijdig met uw bestelling een e-mail aan postbus @ meteo-maarssen.nl (spaties verwijderen) met uw naam en adresgegevens. Als er een alternatief aflever adres is, kunt u dat ook opgeven. Geef goed aan wat u wilt bestellen, dat voorkomt vertraging. Reken op een levertijd van ongeveer 14 dagen.

Leveringsvoorwaarden: 

  • Er worden alleen shareware en freeware versies geleverd. U zult zelf uw shareware versies moeten laten registreren tegen de daarvoor geldende kosten.
  • Er wordt geen restitutie verleend bij defecte CD-Rom's, uitsluitend vervangende CD-rom's na retourzending. (Kosten retourzending voor eigen rekening).
  • CD-Rom wordt via TNT-post op de normale wijze verzonden.
  • Reclames binnen 7 dagen na verzending.
  • Onvolledige orders worden niet verwerkt.

3DEM

Auteur: Richard Horne
Homepage of meer informatie: -
Handleiding: 3DEM (Acrobat Reader format)
Taal: Engels
Platform: Windows 95
Prijs: Freeware
Omvang: 4Mb

Met behulp van een geografische dataset met terrein en hoogte gegevens kunnen satellietfoto's drie dimensionaal worden afgebeeld.
Hiervoor kun je heel goed de output van GeoSatSignal en Groundmap gebruiken in Mercator projectie. 3DEM legt je afbeelding, na opgave van een aantal co-ordinaten, exact over de geografische dataset en na instellen van een aantal parameters kun je de Alpen als echte bergen afbeelden. Je kunt dit beeld draaien en kantelen naar eigen believen en je kunt de belichting naar eigen wensen instellen. De hoogte van de bergen kun je eventueel extra forceren om deze beter tot uiting te laten komen.
Naast aardse satellietfoto's kunnen ook afbeeldingen van de planeet Mars drie dimensionaal worden geplot en kun je een fraai beeld krijgen van Olympus Mons of bijvoorbeeld Valles Marineris. Je kunt ook hier weer animaties maken van 360° rondkijken tot een heuse rondvlucht met vooraf opgegeven posities.
Helaas wordt dit programma niet langer ondersteund door de auteur maar is de laatste versie hier nog wel te downloaden.

 

DIGITAL ATMOSPHERE WS

Auteur: T. Vasquez
Homepage of meer informatie USA: http://www.weathergraphics.com
Taal: Engels
Platform: Windows 95
Prijs: shareware, registratie vanaf:
via USA, nieuw vanaf $ 89,00.
NB: Prijzen bij registratie van downloadversies. CD-Rom versies zijn duurder.

Omvang: 10 Mb

Dit programma is in de eerste plaats een decoder van klimatologische data, zoals synoptische code  sets (gecodeerde weerrapporten) die weerstations wereldwijd verspreiden. Deze decoder is sterk in het maken van allerhande in de meteorologie gebruikelijke weerkaarten. Het programma bevat:

  • Een wereldwijde geografische dataset om kaarten te maken met minimale resolutie van 4 km;
  • Een wereldwijde topografische dataset met een 60 km resolutie;
  • Een fotorealistische topografische dataset;
  • Mogelijkheden om automatisch via internet datasets te downloaden;
  • Mogelijkheden om synoptische data (landstations en schepen/boeien), upperair data, METARs, SAO (verwachting luchtvaartroutes) en AIREP codeberichten te importeren en te verwerken.
  • Mogelijkheden diverse soorten weerkaarten te plotten en te analyseren;
  • Een lijst met 15.000 weerstations wereldwijd, met voor ruim 2000 stations klimatologische samenvattingen.
  • Fronten intekenen, streamlines, diktewaarden 1000-500 hPa, cross sections van upperair, analyse van zeedata (watertemperatuur, golfhoogten en richting) en een verbeterde calculator met ondersteuning van metrische eenheden.

Weerkaarten
De dagelijkse weerkaartjes van Europa in de krant zijn in de eenvoudigste vorm grondkaarten. Zij laten niet alleen de ligging zien van de voornaamste grootschalige weersystemen zoals depressies en gebieden met hoge druk, maar ook de positie van de fronten.
Digital Atmosphere maakt ook van deze analyse kaarten aan de hand van klimatologische datasets. Dit programma plot eerst de gegevens van de stations en tekent daarna de contouren van isobaren in. Helaas is de software niet in staat om zelf de positie van de fronten aan te geven, maar de ligging en plaats van de andere grootschalige weersystemen worden keurig volautomatisch geplot en is het mogelijk om fronten achteraf toe te voegen.
In combinatie met het programma GeoSatSignal is het ook mogelijk om satelliet opnamen als kaart te gebruiken. In het voorbeeld hieronder zijn een aantal gerectificeerde Metetosat opnamen in infrarood en het visuele kanaal gebruikt. De setup voor GeoSatSignal en Digital Atmosphere kunt u <hier> downloaden.

Wereldwijd worden radiosondes opgelaten die gegevens doorsturen van de bovenlucht. Op deze wijze worden gegevens verkregen over de lucht temperatuur, het dauwpunt, de luchtvochtigheid en windrichting en kracht tot op ruim 15 km boven het aardoppervlak. Er zijn in grote lijnen twee soorten hoogtekaarten in gebruik. In de meteorologie wordt vaak gebruikt gemaakt van de topografie van de luchtdruk op een bepaalde hoogte. De luchtvaart is meer gebaat bij kaarten die aangeven op welke hoogte een bepaalde luchtdruk heerst. Vaak worden dergelijke kaarten gecombineerd met contourlijnen die een gelijke temperatuur voor dat niveau aangeven. Beide typen kaarten kunnen in Digital Atmosphere worden gemaakt.
In de klimatologie worden vaak kaarten gebruikt van het 850, 700, 500, 300 en 100 hPa niveau. Deze liggen op respectievelijk ongeveer 1,5 of 3; 5; 10 en 15 km hoogte. Klimatologische hoogtekaarten worden vooral gebruikt voor de weersverwachting. De luchtvaart gebruikt de kaarten vooral om de vliegroutes te plannen.

ENCODER VOOR METARS EN SYNOPTS

Auteur: T. Vasquez
Homepage of meer informatie: http://www.weathergraphics.com
Taal: Engels
Platform: Windows 95
Prijs: freeware

Omvang: 275 Kb

Zelf snel een synoptisch of METAR rapport aanmaken kan met dit hulpmiddel.

GEOSATSIGNAL

Auteur: David Taylor
Homepage of meer informatie: http://www.satsignal.eu
Taal: Engels
Platform: Windows 98 en hoger
Prijs: shareware, ongeveer 50 €.

Omvang: 3,0 Mb

Liefhebbers van Meteosat foto's kunnen niet om dit programma heen. Het is een klein maar zeer slim programma. Wanneer u vaker Meteosatfoto's bekeken heeft, dan zult u weten dat de beelden door parallax effect nogal zijn vervormd. Dit programma maakt deze effecten ongedaan. De beelden worden omgezet naar polaire stereografische beelden. Bovendien kunt u opnamen in zichtbaar licht en infrarood samenvoegen tot een nieuwe afbeelding in valse kleuren. U krijgt dan beter zicht in wolkenformaties en onderscheid in land en zee. Verder kunt u (bij benadering) de temperatuur van de wolkenformaties, het aardoppervlak of de zee aflezen. Ook is het mogelijk om verschillende beelden achter elkaar als filmpje af te spelen. Ook is het mogelijk om animaties te maken van de gehele aarde over meerdere dagen, maanden of zelfs een compleet jaar!
In de geregistreerde versie kunt u ook de bekende Bracknell weerkaarten samenvoegen met infrarode, visuele beelden of door het programma samengevoegde Meteosat opnamen in valse kleuren. Een uitgebreide set met extra kleurenschema's is <hier> te downloaden.
Met GeoSatSignal kunnen basiskaarten gemaakt worden waar in Digital Atmosphere WS weerkaarten overheen gelegd kunnen worden. Zo heeft u volledige vrijheid in het maken van weerkaarten met satellietbeelden. De setup kunt u <hier> downloaden.
Het programma biedt ondersteuning voor alle geostationaire weersatellieten wereldwijd, inclusief Meteosat 8 en de uitgebreide archieven van Eumetsat.
Bij het programma hoort een add-on waarmee u automatisch Meteosatopnamen kunt downloaden vanaf diverse intersites, zoals van Dundee, Eumetsat of NOAA.

Geheel boven, waterdamp; links: infrarood met weerkaart; rechts zichtbaar licht met weerkaart.

HOME PLANET

Auteur: John Walker
Homepage of meer informatie: http://www.fourmilab.ch
Taal: Engels
Platform: Windows 95
Prijs: freeware

Omvang: 14 Mb

Klokken maken kunnen de Zwitsers wel en dit fraaie programma komt dan ook uit Zwitserland. Deze klok is nog gratis ook! Gelijk bij opening van dit programma verschijnt een wereldkaart met daarop geprojecteerd de dag- en nachtzijde voor het geldende tijdstip en de fase van de maan. Maar dat is niet alles. Het programma is voorzien van uitgebreide databases, ondermeer over satellieten. Voor weeramateurs zijn de meest interessante natuurlijk de weersatellieten. Het is ook mogelijk om op dezelfde kaart de positie aan te geven van de satellieten, of vanaf deze satellieten een blik op de aarde te werpen. Je kunt zelf ook satellieten toevoegen.
Verder is het programma voorzien van een klein planetarium.

 

HRPT READER

GROUNDMAP

Auteur: David Taylor
Homepage of meer informatie: http://www.satsignal.eu
Taal: Engels
Platform: Windows 98 en hoger
Prijs: shareware, ongeveer GBP 40 HRPT Reader; GBP 45 Groundmap
Omvang HRPT Reader: 370 Kb
Omvang Groundmap: 413 Kb

Heb je geen eigen grondstation en wil je toch de ruwe bestanden van polaire NOAA orbiters kunnen verwerken, dan is de HRPT-reader van dezelfde auteur een goede optie. Deze data is ook wereldwijd beschikbaar en gratis te downloaden. In de HRPT-reader worden alle vijf beschikbare kanalen getoond, maar net als bij GeoSatSignal, ook combinaties van verschillende kanalen. Dit programma maakt ook gebruik van CLUTs en standaard zijn ook de officiële NOAA-CLUTs direct te gebruiken. Anders dan bij de WEFAX-data van bijvoorbeeld Meteosat is de HRPT data gekalibreerd. Je krijgt dus altijd een juiste weergave van je beeld. Er zijn maar liefst 14 tabs beschikbaar om je afbeelding weer te geven of te bewerken. Naast de al genoemde vijf afzonderlijke kanalen is er ook een overzicht van alle kanalen zoals mozaïek, valse kleurenweergave, temperatuurplot, zeewatertemperaturen, NOAA-CLUTs en vegetatie-index. Daarnaast kan de gebruiker zelf nog spelen van een tab "RGB' en ‘user'. Daarmee kun je je eigen kleuren instellen. Natuurlijk kun je ook je eigen CLUTs gebruiken. HRTP-reader rectificeert geen afbeeldingen, het is uitsluitend een plotter. Wel kunnen ook weer grid en geografische data als overlay geprojecteerd worden. Wil je de foto's rectificeren dan is daar Groundmap voor nodig.


Boven: Ruwe opname in HRPT Reader

 


Rechts: gerectificeerd in orthografische projectie

METEOMANAGER

Auteur: -
Homepage of meer informatie: http://www.meteomanager.nl
Taal: Nederlands
Platform: Windows
Prijs: 45,00

Omvang: 8 Mb

Een handig download programma en kaartviewer voor onder meer de Bracknell weerkaarten. Het programma biedt meer dan alleen maar bekijken van weerkaarten. Met een speciaal hulpmiddel kan ook gemakkelijk de windrichting en kracht bepaald worden op de weerkaart.

RAOB

Auteur: J.D. Shewchuk
Homepage of meer informatie: http://www.raob.com
Taal: Engels
Platform: Windows 95 en hoger.
Prijs: demo en raobfcst.exe zijn freeware, registratie vanaf $ 50,00 (extra modules tegen meerprijs)

Omvang: 8,1 Mb

Met The Complete RAwinsonde OBservation Program heeft de serieuze gebruiker alle hulpmiddelen bij de hand om gegevens van weerballonnen en pilots te analyseren. Maar liefst 35 parameters worden op het scherm weergegeven in, naar keuze als diagram (Skew-T of Emagram) of als tekst. Daaronder vallen: parameters en indicatoren met betrekking tot onweer (ook Europese), mist, hagel, ijs- en rijp niveaus, wolken niveaus, wind en windschering, inversielagen, CAPE en CAT om er een paar te noemen. Optioneel zijn extra modules met een driedimensionaal traject diagram en interactieve manipulatie en een module voor luchtstromingen rond gebergten. De laatste module die is te verkrijgen maakt het mogelijk om met meerdere sonderingen een dwarsdoorsnede van de atmosfeer te maken. Raob 5.x is de Windowsversie.
Nieuw in Raob 5 is een wereldwijde lijst van stations waar sonderingen opgelaten worden, de mogelijkheid om ook de in Europa gebruikte Tephigram te plotten, plots te maken tot op een hoogte van 1 hPa (45 km) en een geheel verbeterde interface.

SYMBOLEN EN FONTS

Auteur fonts: E. Slijkhuis
Auteur afbeeldingen: Ton Lindemann
Homepage of meer informatie: -
Taal: Nederlands
Platform: Windows
Prijs: freeware

Omvang: 158 Kb

Het symbolenbestand kunt u hier downloaden. Na het uitpakken van het zip-bestand vindt u een drietal mappen in de map waar het bestand zich heeft uitgepakt. Kunt u het niet terug vinden, gebruik dan de optie bestanden zoeken in de verkenner/betandsbeheer van Windows. Raadpleeg eventueel uw documentatie.

  • Sym_bmp\<grafische afbeelding>.bmp
  • Sym_gif\<grafische afbeelding>.gif
  • Sym_ttf \Meteo_a_.ttf; Meteo_b_.ttf

De mappen <Sym_bmp> en <Sym_gif> bevatten grafische afbeeldingen. Plaats deze in een map van uw voorkeur op de harde schijf. Deze afbeeldingen kunt u als grafisch object met OLE koppelingen in uw document inpassen of importeren als afbeelding.
De map <Sym_ttf> bevat een tweetal fontsets. Plaats deze in de map <C:\Windows\Fonts>. Deze zijn dan via een willekeurige Windows applicatie als lettertype te benaderen. Een overzicht van beschikbare tekens kunt u zien in <speciale tekens>, onder meer te benaderen via uw bureaublad. (Gebruik eventueel de zoekmogelijkheden in bestanden en mappen of de helpfunctie; raadpleeg hiervoor uw documentatie). De fonts zijn gemaakt door E. Slijkhuis. Algemene tekens zoals het °C zijn niet opgenomen. Het symbool "°" is te verkrijgen door de toetsencombinatie <Alt-0248> (Alt indrukken en de cijfercombinatie intoetsen) te gebruiken. Voor verdere mogelijkheden raadpleeg uw documentatie of helpfuntie.

TARDIS

Auteur: -
Homepage of meer informatie: http://www.kaska.demon.co.uk/tardis.htm

Taal: Engels
Platform: Windows 95
Prijs: freeware

Omvang: 1,3 Mb

Ook in de meteorologie is het vaak handig om een juiste tijdmeting te hebben. Natuurlijk kun je een dure klok aanschaffen die zich zelf op tijd zet door verbinding te zoeken met een nationaal tijdscentrum. Maar het kan ook goedkoper. Op internet zijn de tijdsignalen te downloaden en hiermee kun je de klok in de Bios van de PC gelijk laten lopen met de atoomtijd. Het hier te downloaden programma biedt alle functionaliteit om de PC klok gelijk te zetten met de atoomtijd. Het is een freeware programma, dus gratis. 

WXSIM

Auteur: T. Ehrensperger
Homepage of meer informatie: http://www.wxsim.com
Taal: Engels
Platform: Windows 95
Prijs: shareware, vanaf $ 59,95

Omvang: 1,11 Mb (+ MS Framework, 23 Mb)

Met dit programma kun je het nummerieke GFS model zelf doorrekenen en de verschillende uitkomsten met elkaar vergelijken om een weersverwachting op te stellen. Het is eerder bedoeld voor de meer gevorderde weeramateur dan voor de beginnende leek, omdat je in staat moet zijn om te begrijpen welke veranderingen er in het weer gaan optreden. Natuurlijk kun je een run uitvoeren zonder aanpassingen uit te voeren, en dat zal in veel gevallen acceptabele uitkomsten opleveren. Maar het leuke van dit programma is dat men voortdurend parameters kan veranderen en dan kan zien waar het nieuwe scerenario toe leidt.
Grote modellen berekenen het weer tot 10 of 14 dagen vooruit, dat doet dit programma dus niet. Het maakt gebruik van deze modellen om tot een tijdspanne van 9 dagen een scerenario door te rekenen op basis van kleine wijzigigingen van meerdere parameters die jezelf kunt aanpassen gedurende de run. Daarbij is het raadzaam om ook de laatste satellietfoto's en weerkaarten te bestuderen om de gewenste aanpassingen naar waarde te kunnen inschatten. Dit laatste is nodig omdat WXSim maar met één roosterpunt werk. Wel is het mogelijk het weer in de naaste omgeving erbij te betrekken. Op synoptische weerrapporten en METARS kan het programma gebruik maken van optredende advectie. Dat hulpje is handig voor de eerste 24 uur.
Het WXsim model werkt met een atmosfeer van 6 lagen (MSPL, 925, 850, 700, 500, 300 hPa) en de diktewaarde. UIt het GFS model wordt hier ondermeer de bewolking per laag bepaald, de temperatuur aan het aardoppervlak, de neerslagvorm, kans op onweer, mist en andere interessante gegevens die een forecaster wil weten voor zijn verwachting.
WXsim biedt je op deze wijze dezelfde hulpmiddelen als de beroeps meteorologen om een eigen afgewogen weersverwachting op te stellen op basis van verschillende scerenario's.


Voorbeeld van een weersverwachting.

Bij de licentie is inbegrepen het tunen voor een setup voor jouw specifieke lokatie. Dit is een intensief proces waarbij voor jouw plaats zoveel mogelijk de omgevingsfactoren afgesteld worden om tot goede resultaten te kunnen komen.