DIGITALE BIBLIOTHEEK |
PLANCIUS - ORBIS TERRARUMTitel: Orbis terrarum typus de integro multis in locis emendatus Orbis terrarum typus de integro multis in locis emendatus; via Brown University (USA) Zie ook: Plancius 1612 De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.
Petrus Plancius (Peter Platevloet) is in 1552 in het Vlaamse Dranouter geboren in is overleden te Amsterdam op 15 mei 1522. Gedurende zijn werkzame leven was Plancius o.a. predikant, cartograaf, geograaf, astronoom en bewindhebber van de VOC. We zullen het nooit te weten komen, maar misschien was de ophanden zijnde eerste Nederlandse tocht naar de Oost (Eerste Schipvaart) gedurende 1596-1597 voor Plancius de aanleiding om op zijn wereldkaart van 1594 een tweetal hemisferen van de sterrenhemel te plaatsen. Op zijn vroegere wereldkaarten kwamen deze nog niet voor. Op de hemisfeer van de zuidelijke sterrenhemel geeft hij daarop een aantal nieuwe sterrenbeelden aan. Deze nieuwe sterrenbeelden zijn voornamelijk gevormd uit sterren die Ptolemeus wel in zijn catalogus noemt, maar die niet gedekt zijn door figuren van de klassieke sterrenbeelden. Opgemerkt moet worden dat er diverse verschillende lezingen bestaan over het voorkomen van de eerste reeks nieuwe sterrenbeelden op het werk van Plancius. KAARTEN
Nieuwe sterrenbeelden die op deze wereldkaart zijn geïntroduceerd zijn: Duif, Polophilax (Hoeder van de pool), Zuiderdriehoek, Zuiderkruis. Het Zuiderkruis staat echter op de verkeerde plaats ingetekend. Op de globes van Blaeu uit 1603 we het Zuiderkuis voor het eerst als afsplitsing van Centaurus. Polophilax is als enigste van de vier ook benoemd, maar staat evenwel op de verkeerde plaats ingetekend, net als de Zuiderdriehoek. Polophilax is later ook hernoemd als Indus (Indiaan).
|