Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

WOLKENFOTOGRAFIE

HET MAKEN VAN SFERISCHE VIRTUAL REALITY OPNAMEN

Met stitchen kunnen fraaie panorama's gemaakt worden. Beschik je over professionele stitch software, dan is het vaak ook mogelijk om Virtual Reality opnamen te maken. Dit zijn gestitchte foto's welke geprojecteerd worden in een bolvormige projectie op een manier zoals je er tegenaan kijkt. Dus een panorama van 360° rondom en voor wolkenfotografie tot aan het zenit (recht boven de waarnemer = +90°).
Voor stilstaande opbjecten is dat eenvoudig te doen, maar het ligt wat anders voor de constant bewegende wolkenluchten. Toch is ook dit goed te doen, al zul je soms wat voorbereiding moeten treffen tijdens het stitchen om dubbele wolkenranden of herhalende wolkenformaties te voorkomen. Wolken hebben helaas de onhebbelijke eigenschap voortdurend van plaats en vorm te veranderen. Zelfs op nagenoeg windstille dagen is de verplaatsing door drift al gauw een paar graden binnen een minuut, om nog maar te zwijgen over de drift als het wat harder waait. Maak het daarom vooral in het begin niet te moeilijk en begin op dagen dat er vrijwel geen wolkendrift is.
Voor een geslaagde stitch van 360° kun je het beste beginnen en eindigen daar waar de bewolking vandaan komt of naar toe gaat. Dit hoeft niet persé de windrichting aan de grond te zijn. In de hogere luchtlagen kan de wind uit een andere richting waaien. Op de genoemde punten is de drift het kleinst. Deze is het grootst haaks op de driftrichting en in het zenit. Zou je beginnen op zo'n punt dan is het moeilijk om een goede aansluiting te maken voor als je rond bent. Zelfs binnen een minuut kan de drift op zo'n 30° hoogte al gauw 5° bedragen. Met aansluitende en overlappende opnamen met de driftrichting mee of tegen de driftrichting in (zijwaarts dus de plaatsen waar de wolken vandaan komen) kun je de kleinere en aansluitende driftfouten makkelijker corrigeren in de stitch software. Dat kan gedaan worden door dubbele wolken(randen) uit te sluiten van de stitch of de overgang vloeiender te maken voor een natuurlijker verloop.
Gebruik bij voorkeur de grootste groothoek die je hebt, zodat je zo min mogelijk foto's hoeft te maken en dus ook zo snel mogelijk rond kunt gaan. Maak ook altijd een zenit opname. Recht boven je is de drift altijd heel goed merkbaar en daar heb je al gauw een wolk op meerdere foto's staan. Met een zenitfoto kun je dit corrigeren. Het gebruik van een speciale panoramakop voor stitchdoeleinden is welhaast een vereiste om tot goede resultaten te komen, evenals speciale stitchsoftware.

Heb je eenmaal de enige ervaring opgedaan dan wacht het grotere werk om ook op stap te gaan als het waait. Tot windkracht 4 of 5 kunnen er goede resultaten behaald worden.

Aanbevelingen:
10 mm lens = 11 foto's nodig en binnen een minuut te voltooien.
Speciale panoramakop; ik gebruik de Nodal Ninja 4.
Speciale software: PTGui Pro; deze versie heeft de mogelijkheid om gebieden uit te sluiten of juist toe te voegen aan de stitch en kan VR stitches maken.