Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

LITTROW - ATLAS DES GESTIRNTEN HIMMELS

Titel: Atlas des Gestirnten Himmels
Auteur: Littrow, Joseph Johann von
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: Hoffmann'sche Verlags Buchhandlung / Stuttgart / 1839

Atlas des Gestirnten Himmels (16 Mb); via ETH-Bibliothek (Zwitserland).

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


De Oostenrijkse astronoom Joseph Johann von Littrow was geboren op 13 maart 1781 te Bischofteinitz (Oostenrijks-Hongaars Keizerrijk) en overleed op 30 november 1840 te Wenen (AT). Hij werd in 1819 directeur van de Oostenrijkse sterrenwacht te Wenen en behield deze post tot zijn overlijden.

In 1839 publiceerde Von Littrow zijn tweede druk van de Atlas des Gestirnten Himmels. De eerste druk stamt uit 1834. De atlas bestond uit 13 kaarten, waarvan twee hemisferen. In de atlas volgt Littrow de stijl van Charles Dien om de voornaamste sterren van sterrenbeelden met lijnen met elkaar te verbinden in plaats van iconen.
Beide hemisfeerkaarten waren in 1834 al eerder gepubliceerd in Von Littrow's werk Die Wunder des Himmels, oder gemeinfassliche darstellung des Weltsystems.
Sterren op de hoofdkaarten gaan tot de 5e magnitude, dus alleen sterren zichtbaar met het blote oog en er zijn alleen hoofdkaarten voor de sterrenbeelden zichtbaar vanuit Midden Europa.

KAARTEN

Klik op de afbeelding naar keuze voor een groter formaat.

Editie 1839

I-II

III-IV

V-VI
     

VII-VIII

IX-X

XI-XII
     

XIII-XIV

XV-XVI

XVII-XVIII
     

XIII-XIV

XV-XVI

XVII-XVIII
     

XIX-XX