Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

HILDEBRANDSSON -

ATLAS INTERNATIONAL DES NUAGES / INTERNATIONAL CLOUDATLAS / INTERNATIONALER WOLKENATLAS

Titel: Atlas international des nuages / International Cloudatlas / Internationaler Wolkenatlas
Auteur: Hildebrandsson, Hugo Hildebrand, et al.
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: Gauthier Villars / Parijs / 1896-1910

Atlas international des nuages / International Cloudatlas / Internationaler Wolkenatlas (1896); via Meteo France (Frankrijk).

Atlas international des nuages / International Cloudatlas / Internationaler Wolkenatlas (1910); via Meteo France (Frankrijk).

Zie ook: Hildebrandsson 1879
Zie ook: Hildebrandsson 1890

Titel: Международный атлас облаков
Auteur: Hildebrandsson, Hugo Hildebrand, et al.
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: Типографiя Императорской Академiи Наукъ / St. Petersburg / 1898

Международный атлас облаков (54 Mb); via Wikipedia (Rusland)

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


De Atlas international des nuages / International Cloudatlas / Internationaler Wolkenatlas is het direkte vervolg op de "Hamburger Wolkenatlas" of zoals de officiële naam luidt: Wolken-Atlas / Atlas des nuages / Couldatlas / Moln-atlas van Hildebrandsson et al uit 1890. De co-auteurs voor de Atlas international des nuages waren A. Rissenbach en L. Teisserenc de Borg. Voor de atlas werd een keuze gemaakt uit meer dan 300 foto's wereldwijd genomen.
De atlas kende een licht bijgewerkte herdruk in 1910. Beide edities zijn 3-talig: Frans, Engels en Duits (het moest ook in deze volgorde!) en gemaakt in opdracht van Internationale Meteorologische Comité (IMC) welke voor deze taak de Internationale Commissie voor de Studie van de Wolken in 1891 oprichtte. De bedoeling was om de atlas voor het begin van het International Year of Clouds (IYC) (1 mei 1896 - 30 april 1897 te publiceren, maar dat lukte niet vanwege enkele technische moeilijkheden bij het vervaardigen van de kleurenplaten welke moesten overwonnen en vanwege de financiële kosten welke de geavanceerde kleurendruk met zich meebracht. De atlas verscheen derhalve pas in juni 1896. Een Russische editie verscheen in 1898.

De bedoeling was om gedurende het IYC de wolkenvormen beter te bestuderen en vooral ook om uit de wolkendrift de circulatie van luchtstromen in de atmosfeer beter te leren kennen. Daartoe moesten alle variaties van wolken in de atmosfeer in de atlas worden opgenomen. De atlas welke verscheen in 1896 onderscheidde dezelfde 10 basisvormen van wolken als genoemd in de toelichting bij de Hamburger Wolkenatlas, met een aantal variaties. Hoofddeel van de Atlas international des nuages waren natuurlijk de 28 wolkenfoto's en olieverf tekeningen op 14 kaarten (29 op 14 kaarten in de 1910 edite) in fraaie fotochromatische kleurendruk; een technisch hoogstandje voor die tijd!
De atlas werd begeleid met een toelichting en instructies over hoe de wollken te observeren. In 1910 verscheen een tweede licht gewijzigde versie.
Ondanks de goede ontvangst van deze atlas, waren er toch ook punten van kritiek. Een anonieme recensist noemt in de Simon's monthly Meteorological Magazine van juni 1896 de kleurstelling van sommige platen, met name fig. 7 op plaat IV waar de Altostratus wel erg bruin afgebeeld wordt, niet tot de verbeelding spreken. Zo wordt de Altostratus niet gezien. Overigens in de editie van 1910 zijn de kleuren realistischer. En ja, dat blauwe luchten in London zelden gezien werden; tsja, dat kon hij ook niet helpen.... Dezelfde recensist vond dat het ook niet terecht is dat de Stratocumulus alleen als 'nachtwolkt' gezien werd.

De atlas heeft bijgedragen aan de broodnodige standarisatie en harmonisatie bij het waarnemen van wolken en wolkenstudies en behoorde tot wellicht de mooiste wolkenatlas welke ooit is uitgegeven.

WOLKENPLATEN

Klik op de afbeelding naar keuze voor een groter formaat.

  Editie 1896 Editie 1910
I

     
II

     
III

     
IV

     
V

     
VI

     
VII

     
VIII

     
IX

     
X

     
XI

     
XII
     
XIII

     
XIV