Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

DIGITALE BIBLIOTHEEK

HABRECHT - PLANIGLOBIUM COELESTE / PLANIGLOBIUM TERRESTRE

Titel: Planiglobium coeleste / Planiglobium terrestre
Auteur: Habrecht, Isaak
Uitgever / Plaats van uitgave / Jaar: Paulum Fürsten, Nuremberg, (1628)/1662/1666

Planiglobium coeleste / Planiglobium terrestre (86 Mb); via ETH-Bibliothek (Zwitserland)

Planiglobium coeleste / Planiglobium terrestre - platen (6 Mb); via ETH-Bibliothek (Zwitserland)

De reproducties op deze pagina zijn geplaatst onder licentie. Bekijk de eventuele Creative Commons gebruiksvoorwaarden op de site van de rechthebbende.

 


Isaak Habrecht (1589-1633) was een Duits astronoom en wiskundige te Straatsburg (D). Habrecht is bekend van zijn globes, zowel van de aarde als van de sterrenhemel. Het Planiglobium coeleste is een soort draaibare sterrenkaart. Met behulp van de platensectie van Planiglobium coeleste is deze draaibare sterrenkaart simpel na te bouwen. Hetzelfde kan gedaan worden met de Planiglobium terrestre; maar dan voor de aarde. Planiglobium coeleste en terrestre is gepubliceerd in 1628, maar van de oorspronkelijke uitgave hebben wij nog geen volledige kopie met platen kunnen vinden. De beschikbare downloads betreffen een heruitgave uit 1662/1666.

Habrecht introduceerde in 1621 het sterrenbeeld Rhombus (Ruit) op zijn globe. We hebben deze globe nog niet getraceerd. Dit sterrenbeeld is in het midden van de 18e eeuw door Lacaille iets verplaatst en hernoemd als Recticulus.

KAARTEN

De sterrenkaarten hieronder zijn onderdeel van het Planiglobium coeleste met een onderverdeling naar het noordelijk en zuidelijk halfrond.

Klik op de afbeelding naar keuze voor een groter formaat.

Editie 1662
Planiglobium Noordelijk halfrond Zuidelijk halfrond