Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

LEZINGEN EN CURSUSSEN

INLEIDING

Meteo Maarssen biedt ook meteorologische lezingen, cursussen en sterrenkijkavonden in uw clubhuis of bij u thuis. Lezingen, cursussen en sterrenkijkavonden worden uitsluitend gegeven in de provincie Utrecht, Het Gooi en Amstelland. De lezingen en cursussen worden gegeven op een door de aanvrager aan te wijzen locatie. Reserveringen s.v.p. ten minste 2 maanden van te voren vastleggen. Tarieven en voorwaarden worden op aanvraag toegezonden. Op dit moment bieden we de volgende onderwerpen (andere onderwerpen in overleg):

LEZINGEN

ONZE WEERSPREUKEN

Duur: 1 uur.
Lezing over de herkomst van de weerspreuken met de relatie tot het weer en onze kalender. Verder veel aandacht voor de historische en maatschappelijke achtergronden van de volksweerkunde.

OVER SAGEN EN LEGENDEN IN RELATIE MET WEER EN KLIMAAT

Duur: 1 uur.
De bijgelovige mens heeft vroeger onze literatuur verrijkt met prachtige sagen en legenden waarin het weer of weersverschijnselen òf een hoofdrol speelde, òf een belangrijke stempel op het verloop van het verhaal drukte. Aan bod komen onder meer:

 • Witte wieven (Twente, Achterhoek),
 • De Vliegende Hollander (Zeeuws Vlaanderen),
 • De held van Haarlem, Hans Brinkers, (Holland).

Beide bovenstaande lezingen kunnen worden gecombineerd tot een avondvullend programma.

KLIMAATSVERANDERING; ALLEEN MAAR BROEIKASGASSEN?

Duur: 2 uur.
In deze lezing wordt stil gestaan bij processen welke tot klimaatsveranderingen op onze aarde kunnen leiden. Daarbij niet alleen aandacht voor het kooldioxide probleem, maar we kijken ook naar verschillende kosmische processen en de rol van de biosfeer op klimaatsveranderingen. Zonder sceptisch te zijn over de huidige milieu problematiek krijgt u inzicht in de dynamiek van het klimaat op aarde en de natuurlijke processen in 4,5 miljard jaar klimaatgeschiedenis en zijn variaties op aarde. Aan het eind worden een aantal open eindjes aangereikt die tot prikkel kunnen dienen om zelf hierover na te denken. Desgewenst kan er over de open eindjes een discussie aan toegevoegd worden.
Deze cursus bevat ook een samenvattend overzicht van onze online cursus paleoklimatologie

WAT HEBBEN WEERSATELLIETEN TE VERTELLEN?

Duur: 2 uur.
Op het journaal zien we soms mooie satellietfoto's met fraaie wolkenformaties van stormen en cyclonen. In deze lezing laten we u een groot aantal satellietfoto's zien van Japanse, Europese en Amerikaanse weersatellieten. Met fraaie animaties laten het verloop van het weerbeeld zien. Maar wat zien we nu eigenlijk? We bekijken hoe depressies ontstaan, volgen vulkaanuitbarstingen en ijsbergen op open zee; mist, zandstormen en oceaanstromingen; algenbloei op zee en vele andere bijzondere fenomenen. Alles wordt begeleid met heldere uitleg en instructieve schema's en u krijgt ook een aantal bronnen waar de mooiste satellietfoto's te vinden zijn.

UITSLAG VAN DE RUIMTEVAART RACE -> USA - USSR: 3 - 4

Duur: 2 uur.
De geschiedenis van de ruimtevaart wordt verteld aan de hand van fraaie en zelden tot nooit vertoonde filmbeelden uit de USA en de voormalige USSR. We vertellen u hoe het kwam dat de atoombom eigenlijk de oorzaak was dat de USSR de leiding nam met de Sputnik 1 en daarna tal van successen boeken, terwijl de USA daarbij letterlijk in hun hemd stonden. De USA heeft de maanrace gewonnen, maar de einduitslag valt toch in het voordeel de USSR of het Rusland van tegenwoordig.

METEOREN, METEORIETEN EN KOMETEN

Duur: 2 uur.


CURSUSSEN EN WORKSHOPS

TAAL DER WOLKEN

Duur: 4 dagdelen van 2 uur over 2 maanden te verspreiden.

 • 1e avond: Inleiding weerberichten, weerkaarten, buienradar en satellietfoto's.
 • 2e avond: Weersverschijnselen in de zomer.
 • 3e avond: Weersverschijnselen in de winter.
 • 4e avond: Lezing: Onze weerspreuken en de resultaten van uw weermetingen.

In 4 avonden leert u wat u door te kijken naar de wolken wat u zelf kunt verwachten aan het te verwachten weer op korte termijn, zodat u zich niet langer hoeft te laten overvallen door plotseling opkomend onweer in het veld. Van de cursisten wordt verwacht dat deze gedurende de duur van de cursus ook zelf een eenvoudig weerstation bijhouden en waarnemingen verrichten. Het eerste deel van elke avond bestaat uit een algemene inleiding. Na de pauze krijgen de cursisten enkele opdrachten die we vervolgens uitgebreid gaan behandelen.
Van elke cursusavond wordt de PowerPoint presentie beschikbaar gesteld aan de deelnemers, zodat deze het gehel nog eens kunnen nalezen. Verder wordt er voor de cursisten een uitgebreide ondersteuning op onze website aangeboden.
Na afloop van deze cursus:

 • bent u in staat om de termen in de weerberichten beter te begrijpen,
 • kunt u aan de hand van de wolkenluchten een inschatting maken van het weerbeeld in de komende uren,
 • kunt u weerkaarten verklaren,
 • kunt u satellietfoto's verklaren,
 • weet u wat u moet doen tijdens bijzondere weersverschijnselen zoals onweer en met windchill.

Een ideale cursus voor begeleiders van buitenacitiviteiten, trainers en begeleiders van sportevenementen, wandelaars, campeerders, sportvissers, watersporters, vogelaars en natuurgidsen.

Deze intensieve cursus wordt maximaal één keer per jaar vastgelegd. Tijdig reserveren is gewenst.

METEOROLOGISCH WORKSHOP TOEGESPITST VOOR MONITOREN VAN O.M. INSEKTEN, REPTIELEN, AMFIBIEËN EN ZOOGDIEREN

Duur: 2 uur.
In het eerste deel van deze avond bespreken we de beste methoden om de wind, de bedekking van de hemel en de temperatuur te meten of te schatten. In het tweede deel van de avond bepalen we aan de hand van een aantal voorbeelden of het zin heeft om op stap te gaan om te gaan tellen. Wat vertellen ons de wolkenluchten? Hebben we een paraplu nodig of niet?

STERRENKUNDE, ZELF DOEN

Duur: 2 avonden van 2 uur.

 • 1e avond: Korte introductie en uitleg over verrekijkers en telescopen. Verder wat er nog meer komt kijken bij het zelf op stap gaan om de wonderen van de sterrenhemel te kunnen aanschouwen.
 • 2e avond: Korte inleiding over diverse hemelobjecten welke met de verrekijker gevonden kunnen worden.

Op beide avonden wordt er na de pauze buiten gekeken. Is het bewolkt, dan wordt gebruik gemaakt van een PC-planetarium programma.

Tijdens deze praktijkgerichte cursus wordt u wegwijs gemaakt in de wonderen van de sterrenhemel. Het zwaartepunt ligt bij het zelf waarnemen met de verrekijker. Een eigen verrekijker is dan ook een pré. Bij helder weer staan we na de pauze zoveel mogelijk buiten om diverse hemelverschijnselen te bekijken. U leert daarmee ook de weg kennen aan de sterrenhemel. Verder is er een telescoop beschikbaar om meer details zichtbaar te maken van de hemelobjecten. Afhankelijk van de weersomstandigheden en zichtbaarheid van de planeten richten we onze blik op onder meer Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Verder bekijken we de Maan en diverse sterrenhopen, dubbelsterren en sterrenstelsels. Na deze basiscursus bent u in staat om de voornaamste sterrenbeelden te herkennen en kunt u met een eenvoudige handleiding ook gemakkelijk de weg aan de sterrenhemel vinden op uw vakantie adres. Let op: U staat wellicht buiten en het kan koud zijn!

DE RIJDENDE STERRENWACHT; UW PRIVÉ ASTRONOOM AAN HUIS

Duur: 1 avond in de periode van 1 oktober tot en met 31 maart.
Altijd graag een keertje door een telescoop de wonderen van het heelal willen zien? Weten waar de planeten staan of hoe de sterrenbeelden aan hun naam komen? Het kan allemaal. En we komen daarvoor exclusief bij u aan huis!
We bieden verschillende mogelijkheden voor een avondvullend programma. Zo is het mogelijk om alleen door de telescoop naar de wonderen van het heelal te kijken of enkel alleen de pc-planetarium show. Combinatie van beiden is ook mogelijk.

Waarnemen door telescopen

Door het bekijken van de sterrenhemel hebben we een open ruimte nodig met niet teveel bomen, struiken of gebouwen die het zicht kunnen belemmeren. Tenzij u veel hoge bomen in de tuin heeft staan, voldoet dit in de meeste gevallen uitstekend. Afhankelijk van de omstandigheden zullen we ongeveer twee uur bezig zijn.
U maakt kennis met enkele sterrenbeelden en we leggen u uit hoe u de weg aan sterrenhemel kunt vinden. Daarbij vertellen veel sterrenbeelden een verhaal in de vorm van sagen en legenden. Natuurlijk ook aandacht voor dubbelsterren en sterrenstelsels die we in de telescoop tevoorschijn toveren. Maar we vergeten ook de verrekijker niet. Ook daarmee is al veel te zien en u zult versteld staan van wat u met een simpele verrekijker aan de sterrenhemel zelf kunt waarnemen. Wellicht nodigt dat uit om ook zelf verder de sterrenhemel te bestuderen. Dit programma is er een uitstekende aanzet voor.

PC-Planetarium show

We kunnen ook de sterrenhemel natuurgetrouw nabootsen middels een pc-planetarium show. U krijgt dan alles te zien wat we ook met een telescoop te zien kunnen krijgen. Met dezelfde uitleg als met enkel de telescopen. Tot slot maken we ook nog een virtuele 3D reis door het zonnestelsel, waarbij we de planeten (tollende om hun as) en hun maantjes bezoeken. Levens echt en precies zoals de ruimtescheepjes die ook zagen.

Combinatie pakket

De PC-planetariumshow en het waarnemen met de telescoop zijn ook te combineren. Deze combinatie is ideaal voor verenigingen en wat grotere groepen. Het voordeel is dat u eerst uitleg krijgt in een besloten kring en daarna met de reeds opgedane kennis in de gelegenheid gesteld wordt om de hemelobjecten door een telescoop te bekijken.

De avond begint om 20:00 hr, tenzij anders afgesproken. We bekijken dan de sterrenhemel met onze mobiele computergestuurde telescoop. Voor buiten is een open ruimte noodzakelijk, zoals tuin of plantsoen met niet te veel zichtbelemmering door bomen en gebouwen. Om uiterlijk 21:30 hr eindigt het standaardprogramma. Het combinatie pakket eindigt om uiterlijk 23:00 hr en begint met de PC-planateriumshow.
De avond is geschikt voor groepen van 2 tot maximaal 30 personen. Het sterrenkijken is een serieus programma en dat karakter maakt dat kinderfeestjes e.d. niet in aanmerking komen. De minimum leeftjd voor deelnemers is 6 jaar.
Voor deze avond wordt u verzocht 2 verschillende dagen te reserveren. Mocht het op een avond bewolkt zijn, dan schuift de avond automatisch door naar de volgende gelegenheid.
Op de voorafgaande dag krijgt u een exclusieve weersverwachting toegespitst op de sterrenkijkavond voor uw locatie en uiterlijk om 15:00 hr op de dag zelf volgt een laatste weerbericht met de mededeling of de avond wel of geen doorgang kan vinden en of de avond verschoven wordt naar de tweede datum van uw keuze. Mocht het ook dan bewolkt blijken dan heeft u de keuze tussen annuleren of een nieuwe afspraak.

ONLINE CURSUSSEN

PALEOKLIMATOLOGIE

Deze cursus is online beschikbaar op onze homepage. In 6 lessen wordt u bijgepraat over de geschiedenis het het weer op onze aarde vanaf het prille begin 4,5 miljard jaar geleden tot heden. Veel aandacht voor ijstijden en de koolstofcyclus. Na afloop van deze cursus hoeft u zich niets meer te laten wijsmaken over het broeikaseffect, en kunt u een eigen mening vormen in de boeiende broeikasdiscussie.
Er is huiswerkbegeleiding en er worden vele tips voor excursies gegeven. Deze cursus is gratis. Na afloop ontvangt u ons Meteoploma als getuigschrift.
Deze cursus gaat dieper op de materie in dan onze samenvattende lezing "Klimaatsverandering; alleen maar broeikas-gassen?"

Klik <hier> voor deze cursus.