Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

HEILIGENKALENDER

PELAGIA (4e EEUW)

08 okt

Pelagia, ook bekend als Margaret, was de schoonheid zelve. En dit verkocht ze als prostituee en daarnaast was Pelagia ook danseres in Antiochië.
Ook bisschoppen hebben oog voor schoonheid en daarom nodigde bisschop Nonnus van Edessa haar uit voor het bijwonen van een toespraak van hem. Toen ze de preek aanhoorde ging Pelagia na afloop van de ceremonie naar Nonnus toe vroeg hem haar te dopen. Vervolgens gaf ze haar rijke verdiensten aan Nonnus met de boodschap dit te verdelen onder de armen en vertrok verkleed als man naar Antiochië. Ze vestigde zich in grot als kluizenaar nabij Jeruzalem. Streng van leer werd Pelagia bekend als de monnik zonder baard. Haar sexe werd pas ontdekt toen Pelagia was overleden.
Wie was Pelagia nu werkelijk? Ook dit verhaal is overgoten met de zoete saus van de legende. Er heeft waarschijnlijk wel een Pelagia in Antiochië geleefd tijdens de christenvervolgingen aan het begin van de 4e eeuw, en mogelijk kan ze als 15 jarige de marteldood gestorven zijn. Bovendien zijn er meer gelijkluidende verhalen onder andere namen.