Nederlands English Home Contact Disclaimer Sitemap Nieuw/New

WEERKAARTEN, SATELLIETFOTO'S EN RADAR

OPMERKINGEN VOORAF

DEZE PAGINA ONDERGAAT EEN UPDATE: VOORLOPIG GEEN NIEUWE DATA (2016-03-11)

Meteo Maarssen is geen 24 uurs - 7 daagse operationele dienstverlener. Afbeeldingen kunnen daarom zonder vooraf gaande aankondiging (tijdelijk) niet beschikbaar zijn. Ook kunnen door externe omstandigheden weerkaarten en satelliet-foto's niet beschikbaar zijn.

Update van nieuwe satellietdata op deze pagina vindt over het algemeen dagelijks omstreeks 18:00 hr plaats.

Alle afbeeldingen en animaties op deze pagina worden in eigen beheer aangemaakt en zijn niet elders op internet te vinden. Voor copyright en licenties verwijzen wij u naar de voorwaarden op de disclaimer.

De Meteosat opnamen worden in de weerkamer van Meteo Maarssen bewerkt. De NOAA opnamen komen van Ferdinand Valk en worden exclusief voor weerliefhebbers vervaardigd. De Meteosat- en de NOAA opnamen ondergaan zoveel mogelijk dezelfde bewerkingen, zodat beide resultaten goed met elkaar vergeleken kunnen worden. Zowel Ferdinand, als Meteo Maarssen maken daarbij gebruik van gekalibreerde data en software met dezelfde kleurcodes (SatSignal en GeoSatSignal)  van David Taylor (Schotland).

De traditionele radarbeelden worden in de weerkamer van Meteo Maarssen bewerkt en samengevoegd met satellietbeel-den. 

Meteosatfoto's (Eumetsat); NOAA (NOAA); Weerradar (KNMI/Meteox/Buienradar): Zie disclaimer voor gebruiksvoorwaarden.

MEER INFORMATIE:

grondstation van Ferdinand Valk (Engels)
software van David Taylor (Engels)
Wilt u reageren op deze pagina of heeft u vragen? Stuur dan een e-mail aan Meteo Maarssen (Ton Lindemann).

KLEURENBALK INFRAROOD

STATUS SATELLIETEN

Satelliet Regio Opmerkingen per: 19-Mrt-2016
Meteosat 8/9
Atlantische Oceaan/
Europa/Afrika/
Geen opmerkingen.
Meteosat 7
Indische Oceaan/Centraal
Azië/Midden Oosten/India
Geen opmerkingen.
MTSAT

Westelijke Pacific/Verre
Oosten/Australië

Geen opmerkingen.
GOES WEST

Oostelijke Pacific/Westelijk
Noord Amerika

Geen opmerkingen.
GOES EAST
Westelijke Atlantische
Oceaan/Oostelijk Noord
Amerika/Caribisch gebied/
Zuid Amerika
Geen opmerkingen.

NOORD ATLANTISCHE OCEAAN EN EUROPA

De satellietfoto's van Meteosat 8 of 9 zijn voorzien van een weerkaart. Fronten zijn aangegeven: Warmtefront, Koudefront, Occlusie, Stationair front, troggen: zwart in IR en groen in VIS.

INFRAROOD 00 UTC

Deze satellietfoto's zijn genomen in het infrarode kanaal en tijdens de bewerking in onze weerkamer van een kleurcode voorzien. Het kleurverloop van geel via rood naar paarsgeeft over het algemeen koude hoge en dikkere cirrus bewolking aan.  Vaak valt dit type wolken samen met fronten en daarmee kunnen zij een indicator zijn voor neerslag. Doch dit is niet altijd het geval. Gebruik de temperatuurlijn hoge wolken om de temperatuur van de wolken te bepalen.

VISUEEL 12 UTC

Een compositie met infrarode opnamen en foto's in zichtbaar licht. Ook deze foto's zijn van valse kleuren voorzien om details beter zichtbaar te maken. Wolken met paarse tonen zijn hier de koude ijswolken (cirrus) en de groen-geel getinte wolken zijn waterwolken dicht bij het aardoppervlak.

WERELD WEER ATLAS

De wereld weer atlas is voorlopig niet beschikbaar.


Compositie van Goes W, Goes E, Meteosat 9, Meteosat 7 en MTSat
Klik op de afbeelding voor groter formaat.

De wereld weer atlas is een wereldwijd overzicht van infrarood satellietbeelden. Elke dag omstreeks 18:00 hr de meest recente foto's met weerkaarten van 's middags 12:00 UTC. Foto's van verschillende geostationaire satellieten worden samengevoegd tot unieke continent of oceaan omvattende overzichten en van valse kleuren voorzien, zodat de posities van koude en hoge wolken goed zichtbaar zijn. Bovendien wordt er een weerkaart op geplot, zodat de ligging van weersystemen goed duidelijk is.
Door storingen in ontvangst/distributie zijn niet altijd alle secties beschikbaar. In dat geval wordt de laatste beschikbare opname getoond.

HURRICAN WATCH

De Hurrican Watch is voorlopig niet beschikbaar

Infrarood satellietfoto's van 12 UTC met weerkaarten. U kunt zo eenvoudig het verloop van de cyclonen volgen.

ZEEIJS EN ZEEWATERTEMPERATUUR

Bijgaande afbeelding geeft een overzicht van de concen-tratie zee-ijs en de zeewater-temperaturen voor het noord-oostelijk deel van de Atlan-tische Oceaan en de aan-grenzende gebieden van de Noordelijk IJszee. De zeewa-tertemperatuurkaart is sa-mengesteld uit waarne-mingen van weersatellieten van de afgelopen 14 dagen. Gebieden waar geen waar-nemingen van bekend zijn, door bijvoorbeeld bewolking, zijn zwart. De concentratie zee-ijs heeft betrekking op het vorige etmaal. Op de animatie hieronder is het verloop van de concentratie zeeijs in Noordelijke IJszee te volgen over de afgelopen 14 dagen.

RADAR

WEST EUROPESE RADARCOMPOSITIE

De West Europese regenradar bestaat uit een compositie van radarbeelden van Groot Brittanië/Ierland, Duitsland, Benelux, Frankrijk, Denemarken, Zweden en Noorwegen, geplot op een Meteosat 8/9 infrarood satellietfoto. De intensiteit van de regen is aangegeven in rode kleuren. Licht rood is lichte neerslag, donkerrood is zware neerslag.

Wees erop bedacht dat de radar soms valse beelden geeft; soms is er neerslag bij onbewolkte omstandigheden. Dit kan niet voorkomen worden.
De radarbeelden zijn afkomstig van Meteox; bron: KNMI. Disclaimer KNMI.

EURORADAR

De Europese regenradar bestaat uit een compositie van radarbeelden uit Noorwegen, Zweden, Fuinland, Denemarken, Ierland, Groot Brittanië, Benelux, Duitsland, Polen, Frankrijk, Zwitserland, Portugal, Spanje en Italië.
Van de overige landen zijn of geen beelden beschikbaar, of van onbruikbare kwaliteit.

De radarbeelden worden geplot op een satellietfoto van Meteosat en er is één beeld per uur beschikbaar. Radarbeelden zijn ten minste 24 uur oud. Helaas kunnen de radarplots niet real time verwerkt worden. Elke avond worden de beelden ververst met data van de vorige dag.

   

VULKANISCHE UITBARSTINGEN

Op de kaart hieronder zijn alle regio's weergegeven waar zich actieve vulkanen bevinden binnen het zicht van Meteosat 8 en 9. Door op het nummer op de wereldbol te klikken krijgt u een overzicht van actieve vulkanen in deze regio. Het nummer correspondeert met de lijst aan de rechterzijde. Actieve regio's, dwz als er vulkaanuitbarstingen waargenomen worden, worden in blauw weergegeven. In het archief overzicht zijn de foto's en animaties te vinden van de huidige en verleden uitbarstingen. Het overzicht is gestart op 1 januari 2008.

Op de kaarten en satellietfoto's in ons overzicht worden de vulkanen met diverse tekens weergegeven:

* erupties van 1801 - 2000
^ erupties van 2001 - heden

Middels (weer/remote sensing) satellieten kunnen alleen grote uitbarstingen gezien worden. Daarom worden ook alleen deze in het onderstaande overzicht opgenomen. Voor onze monitoring van de uitbarstingen wordt gebruik gemaakt van de VAAC's (Volcanic Ash Advisory Centers) te London en Toulouse voor Europa, Afrika en het Midden Oosten, te Washington voor de Antillen en Buenos Aires voor het zuidwestelijk deel van de Atlantisch Oceaan.
Er zijn afbeeldingen opgenomen van de Modis, NOAA, Metop, Meteosat en Aura/OMI satellieten.

Voorbeelden van vulkanische uitbarstingen  
Aswolken tijdens de uitbarsting van de Karthala op
25 november 2005. (Meteosat)

Zwaveldioxide wolken tijdens de uitbarsting van de Nyiragongo op 28 november 2006. (Meteosat)

Aswolken tijdens de uitbarsting van Chaiten op 3 mei 2008 (Metop 2)
Zwaveldioxide wolken tijdens de uitbarsting van de Etna op 14 mei 2008. (Aura/OMI)
Antillen Atlantische Oceaan-Midden Atlantische Oceaan-Noord Azoren Canarische Eilanden Comoren Ethiopië Griekenland Italië Kaap Verdische Eilanden Kameroen Kenia en Tanzania-N Prins Edward Eilanden Réunion Rode Zee en Yemen Rusland-Kaukasus Saoedi Arabië-West Soedan Turkije en Syrië IJsland Zaire en Tanzania-West
Klik op het nummer hierboven voor een overzicht van de actieve vulkanen in de betreffende regio.

Regio's met recent actieve vulkanen (meest actieve regio's zijn vet weergegeven):
Regio's met actieve vulkaanuitbarstingen zijn blauw.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22

23

Antillen
Atlantische Oceaan-Midden
Atlantische Oceaan-Noord
Azoren
Canarische Eilanden
Comoren
Ethiopië
Griekenland
Italië
Kaap Verdische Eilanden
Kameroen
Kenia en Tanzania-Noord
Prins Edward Eilanden
Réunion
Rode Zee en Yemen
Rusland-Kaukasus
Saoedi Arabië-West
Soedan
Tristan da Cunha
Turkije en Syrië
IJsland
Zaire en Tanzania-West
Zuidelijke Sandwich Eilanden

Een archief met satellietfoto's van vulkaanuitbarstingen vanaf 2008 volgt

Vulkanische uitbarstingen in 2012

ir infrarood fc valse kleuren vis visueel an*3 animatie in n-dagen
OMI meet SO2 cm cloud mask    

In de regel worden satellietfoto's van vulkaanuitbarsting door ons vrijwel direct online geplaatst. Voor foto's van oudere vulkaanuitbarstingen kunt u ons foto archief raadpleden.

El Hierro - Canarische Eilanden

Etna - Italië

Jebel Zubair - Jemen

Nyamuragira - Zaire